Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 1. 2023 14:27

Premiér Fiala navštívil farmaceutickou společnost Zentiva

Společné foto členů vlády a vedení firmy Zentiva, 19. ledna 2023.
Společné foto členů vlády a vedení firmy Zentiva, 19. ledna 2023.
Předseda vlády Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívili ve čtvrtek 19. ledna závod farmaceutické společnosti Zentiva Group v Praze. S vedením firmy jednali o zlepšení dostupnosti některých léčiv na českém trhu, prohlédli si také výrobu.

„Jednáme s řadou distributorů a výrobců o zajištění mimořádných dodávek či o zvýšení výroby léků, abychom do budoucna mohli předcházet jejich výpadkům. Klíčovým výrobcem léčiv v ČR je samozřejmě společnost Zentiva. Diskutovali jsme s vedením o možnosti navýšení výroby dětských léků pro léčbu horečky u malých dětí, přímo tady v Praze. Zásobení tuzemského trhu je pro nás prioritou,“ uvedl po jednání premiér.

Důležitým tématem jednání byla také podpora výzkumu a vývoje v oblasti léčiv, která by pomohla zlepšit přístup tuzemských pacientů k léčbě a podobným situacím předcházet. „Pro Zentivu je český trh prioritou. Máme téměř stoletou historii výroby v našem závodě v Praze-Dolních Měcholupech. V případě krize jsem připraveni spolupracovat s vládou a společně hledat řešení k zajištění dodávek léčiv pro české pacienty. Současná situace nám ukazuje strategický význam udržení farmaceutické výroby v Evropě a v České republice,“ uvedl ředitel Zentivy Nick Haggar.

V ČR se situace v oblasti dodávek léků výrazně zlepšila. „Během prosince jsme zajistili dodávku 300 000 balení dětského Nurofenu. V průběhu měsíce ledna a února dorazilo a dorazí téměř půl milionu balení antibiotik v různých skupinách a o dalších dodávkách jednáme,“ dodal premiér Fiala.

Loni v prosinci byla na Ministerstvu zdravotnictví zřízena pracovní skupina pod vedením náměstka Jakuba Dvořáčka, která je složena ze zástupců ministerstva, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, České lékárnické komory a velkodistributorů léčiv. Tato skupina monitoruje situaci a pravidelně komunikuje s lékárníky, praktickými lékaři a pediatry o chybějících léčivech a jejich dostupných alternativách. Denně také jedná s výrobci i distributory o aktuální situaci a možnostech dovézt nad rámec běžně plánovaných dodávek přípravky z jiných států EU, případně i států mimo EU.

„Jsem rád, že se nám daří nedostatek některých léčiv rychle řešit a poptávku po lécích pokrývat, ale musíme hledat dlouhodobá řešení, díky kterým budeme podobným situacím předcházet. Chceme zmapovat výrobní kapacity léků v Česku, abychom mohli nedostatku vybraných léků v budoucnu lépe předcházet,“ dodal premiér.  Krátkodobé výpadky léčiv na našem trhu by měla pomoci výrazně omezit i plánovaná novela zákona o léčivech. Výrobci léčiv budou nově povinni mít k dispozici pro pacienty množství léčivého přípravku odpovídajícího minimálně dvouměsíční průměrné spotřebě.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie