Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 10. 2022 17:54

Premiér Fiala navštívil sněm Svazu průmyslu a dopravy a prohlédl si několik expozic na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně

Premiér Fiala během zahájení sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně, 4. října 2022.
Premiér Fiala během zahájení sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně, 4. října 2022.
Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 4. října 2022 v Brně zúčastnil sněmu Svazu průmyslu a dopravy a poté si společně s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou a ministrem dopravy Martinem Kupkou prohlédli několik expozic na 63. Mezinárodním strojírenském veletrhu na brněnském výstavišti.

Hlavním tématem sněmu Svazu průmyslu a dopravy byly aktuální problémy českých firem a podnikatelů, které souvisejí s energetickou krizí zaviněnou ruskou agresí na Ukrajinu. Zhruba čtyři stovky zástupců českých firem, vlády, Parlamentu a dalších významných hostů se zabývaly také dalšími možnostmi zvyšování konkurenceschopnosti českých firem a zlepšováním podnikatelského prostředí v České republice.

Premiér Petr Fiala v projevu k delegátům sněmu shrnul současnou hospodářskou situaci v České republice a vyjmenoval i kroky, které už vláda na podporu a pomoc českým firmám s překlenováním současných ekonomických problémů zaviněných především vysokými cenami energií a vysokou inflací učinila a které plánuje učinit. Poděkoval také končícímu prezidentovi svazu Jaroslavu Hanákovi za dlouholetou práci a konstruktivní spolupráci s vládou.

„Troufám si říci, že česká společnost v moderní historii České republiky dosud neprocházela tak těžkou zkouškou. Život s covidem či pomoc uprchlíkům jsou problémy, na které se dokážeme relativně rychle adaptovat, dokážeme si s nimi poradit. Energetická krize je něco úplně jiného – je to skutečný existenční problém, který přímo ohrožuje naši budoucnost a zasahuje do všech oblastí a dopadá velmi negativně na firmy i stát a veřejné instituce. Nemůžeme ho řešit izolovaně, nestačí na to sama Česká republika, potřebujeme mezinárodní spolupráci a koordinaci s našimi partnery. Nebudu lhát a lžou vám všichni, kdo říkají něco jiného, ale žádné řešení není rychlé, žádné řešení není jednoduché, žádné řešení není bezbolestné,“ konstatoval v projevu premiér Fiala.

„Kromě toho, že musíme reagovat na akutní hrozby, tak musíme také dohnat ztracená léta. Musíme se věnovat lepší kvalitě a modernizaci našeho energetického mixu, musíme dávat výrazné prostředky, a děláme to, do dopravní infrastruktury. Státní fond dopravní infrastruktury může i za této krize počítat na příští rok s rekordním rozpočtem 150 miliard korun. Jsou to podle nás dobře vynaložené peníze, takže se nemusíte bát, že by byly v důsledku toho, čemu čelíme, ohroženy připravované projekty, které naše země potřebuje pro svou dobrou budoucnost a které potřebují i firmy a podnikatelé,“ uvedl rovněž předseda vlády.

Premiér Fiala také společně s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy předali ocenění laureátům letošních cen, které se na sněmu tradičně udělují – ceny za přínos pro rozvoj průmyslu a regionu, ocenění pro úspěšnou malou a střední firmu, ceny za průmysl 4.0 a pogratulovali také držitelce zvláštní ceny České spořitelny Aleně Lubasové ze společnosti Strojírna Oslavany. Do Galerie osobností průmyslu uvedli Jiřího Žáka.

Předseda vlády se také v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, ministra dopravy Martina Kupky a prezidenta Svazu průmyslu a obchodu Jaroslava Hanáka vydal na prohlídku expozic Mezinárodního strojírenského veletrhu.

Spolu s mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Francie v ČR Alexisem Dutertem a prezidentem Francouzsko-české obchodní komory Rolandem Bourgeoisem slavnostně otevřeli expozici francouzského regionu Auvergne-Rhône-Alpes CCFT Services, prohlédl si například stánky Rakouska, Slovenska, Maďarska, Tchaj-wanu či Bavorska a také několika českých vystavovatelů, mimo jiné firem Pilous, Pegas-Gonda či ALFA-IN.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie