Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 3. 2023 16:57

Premiér Fiala se v Brně sešel s předsedy soudů a otevřel automatickou třídicí linku

Pracovní oběd s předsedy Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu ke 30 letům české justice, 20. března 2023.
Pracovní oběd s předsedy Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu ke 30 letům české justice, 20. března 2023.
Předseda vlády Petr Fiala se v pondělí 20. března zúčastnil v Brně besedy se studenty Gymnázia Brno Vídeňská. Poté se spolu s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem zúčastnil pracovního oběda u příležitosti 30 let české justice s předsedy Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu. Odpoledne pak předseda vlády slavnostně zahájil provoz moderní automatické třídicí linky v areálu městské svozové a odpadové firmy SAKO Brno.

Se studenty Gymnázia Vídeňská premiér diskutoval o obsahu učiva středních škol či dopadech klimatických změn, zajímali se také o důchodovou reformu. Studenti předsedovi vlády navrhli uspořádat soutěž „Jeden den premiérem“.

„Je to nápad, který by navázal na už uskutečněnou soutěž „Jeden den hejtmanem“, kterou pořádá kraj a organizuje ji právě Gymnázium Vídeňská. Přijde mi to jako dobrý nápad a mám radost, že studenti projevují takovouto iniciativu a zájem o veřejné dění,“ uvedl premiér.  

Petr Fiala se dnes také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a primátorkou Brna Markétou Vaňkovou zúčastnil pracovního oběda u příležitosti třiceti let české justice v brněnské Vile Tugendhat, kde společně s předsedy Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu diskutovali o aktuálně řešených úkolech soudnictví a spravedlnosti.

Pravidelný provoz automatické třídicí linky na plast, papír a kovové obaly zahájil dnes v areálu městské svozové a odpadové firmy SAKO Brno premiér Petr Fiala spolu s primátorkou Brna Markétou Vaňkovou a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem. Moderní linka není založena na ručním třídění, nýbrž na vysokém stupni automatizace provozu. Podstatou moderní technologie jsou optické senzory, které dokážou rozlišit a separovat různé druhy odpadů mnohem rychleji a efektivněji než stávající ruční dotřiďování.

„Česká republika patří ve sběru recyklovatelných komodit mezi nejlepší státy v Evropě. Co nám ale chybí, jsou technologie na roztřiďování separovaného odpadu a také výrobní kapacity pro samotnou recyklaci. Otevření této moderní třídicí linky, na kterou poskytl dotaci Státní fond životního prostředí, považuji za první vlaštovku. Pevně doufám, že podobné projekty v dalších městech budou následovat,“ uvedl na závěr své cesty předseda vlády Petr Fiala.

Stávající systém zvládal maximálně 6 tisíc tun plastu ročně s čistotou třídění maximálně 35 %. Očekává se, že v nové lince se roztřídí více než 20 tisíc tun plastového odpadu, navíc s trojnásobně vyšší čistotou třídění. Na výstavbu linky poskytl Státní fond životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí dotaci 43 mil. Kč.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie