Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 4. 2023 13:15

Premiér Fiala se v Indonésii setkal s prezidentem Jokem Widodem

Premiér Petr Fiala a indonéský prezident Joko Widodo v prezidentském paláci, 18. dubna 2023.
Premiér Petr Fiala a indonéský prezident Joko Widodo v prezidentském paláci, 18. dubna 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala v Jakartě jednal s prezidentem Indonéské republiky Jokem Widodem, setkal se s krajany a zúčastnil se prezentace výstavby nového hlavního města.

V hlavním městě Indonésie Jakartě jednal premiér Fiala s prezidentem Jokem Widodem. Společně v prezidentském paláci Bogor zasadili strom jako symbol další budoucí spolupráce. Premiér Fiala zpětně pogratuloval Indonésii za úspěšné předsednictví zemí G20, jemuž právě Indonésie předsedala v loňském roce. 

„Indonésie je pro nás důležitá. Je to zajímavá příležitost pro české firmy, je to obrovský trh s řadou obchodních příležitostí. Při jednání jsme se bavili o konkrétních možnostech. Už tady působí některé české firmy a je tady zájem na sdílení českého know-how v oblasti digitalizace, hydroenergetiky, odpadového hospodářství nebo inovací v zemědělství. Naprosto zásadní je zájem indonéských leteckých společností o 17 českých civilních letadel L410 z Kunovic. První kontrakty by se měly podepsat už letos a české firmy se také výrazně podílejí na modernizaci indonéských letišť,“ řekl po setkání premiér Fiala.

Výrazným potenciálem je také oblast obranného průmyslu a pro české podnikatele představuje sérii obchodních příležitostí projekt nového hlavního města.

Indonéská strana zmínila také zájem o další spolupráci v oblasti zdravotnictví, tady především se společností Linet, a v dopravě se společností Škoda Transportation. Velký potenciál má v této zemi obranný průmysl, právě obranně-průmyslové odvětví představuje pilíř dlouhodobější spolupráce. České firmy se tady ucházejí o miliardové kontrakty na modernizaci místní armády. Úspěšná je tady v Indonésii například společnost Czechoslovak Group,“ uzavřel premiér.

Projekt výstavby nového hlavního města

Premiér si také prohlédl projekt výstavby budoucího nového hlavního města Ibu Kota Nusantara. Město nahradí Jakartu jako hlavní město, které si tuto pozici drží od získání nezávislosti v roce 1945. Město se nachází na východním pobřeží ostrova Borneo.

Indonésie chystá jeho slavnostní otevření na 17. srpna 2024, tedy na Den nezávislosti. Důvodem výstavby jsou v posledních letech čím dál častější silné záplavy a nestabilní podloží pobřežní části Jakarty, které se propadá, a také zvyšující se smog. Právě stavba nového města představuje pro české firmy a podnikatele sérii obchodních příležitostí především v oblasti tzv. smart cities, ale i v oblasti inženýrských sítí, dodávek telematiky či městského mobiliáře.

Setkání s krajany

Na závěr své návštěvy Indonésie se český premiér setkal s krajany, kteří v Indonésii žijí a podnikají. Nejvíce Čechů úspěšně podniká na ostrově Bali. Jsou mezi nimi majitelé pekáren, vodohospodářské firmy či podnikatelé zabývající se českými realitními investicemi, nákupem pozemků nebo i výstavbou vil.

Mám velký respekt k lidem, kteří se rozhodnou odejít do takto vzdálené země, protože to vyžaduje odvahu a schopnost se přizpůsobit. Moc rád poslouchám inspirativní příběhy, jak se zde Čechům žije, jak podnikají a jaké jsou rozdíly oproti životu u nás. Děkuji vám, že pomáháte šířit dobré jméno České republiky i více jak 9 tisíc kilometrů od vašeho původního domova,“ řekl na závěr své návštěvy Indonésie Fiala.


Oficiální návštěvou Indonésie pokračuje desetidenní cesta premiéra Petra Fialy po Asii. Navštívil již Filipíny. V dalších dnech předseda vlády navštíví Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie