Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 11. 2022 16:48

Premiér Fiala se v Košicích zúčastnil jednání předsedů vlád zemí V4

Na schůzce premiérů zemí Visegrádu se řešily především dopady války na Ukrajině, energetické krize a nelegální migrace, 24. listopadu 2022.
Na schůzce premiérů zemí Visegrádu se řešily především dopady války na Ukrajině, energetické krize a nelegální migrace, 24. listopadu 2022.
Předseda vlády ČR Petr Fiala se čtvrtek 24. listopadu zúčastnil v Košicích jednání premiérů zemí V4. Šlo o první setkání předsedů vlád v rámci slovenského předsednictví V4, které začalo v červenci tohoto roku. Mezi hlavními tématy plenárního zasedání byla energetická bezpečnost, válka na Ukrajině a boj proti nelegální migraci. Lídři ČR, Polska a Slovenska také ocenili příslib Maďarska, které se zavázalo ratifikovat přijetí Finska a Švédska do NATO.

Jedním z hlavních témat setkání byla opatření proti nelegální migraci. „Shodli jsme se na potřebě lepší ochrany vnější hranice schengenského prostoru a zabránění aktivitám převaděčských skupin. Vyjádřili jsme také připravenost pomoci Maďarsku s ochranou vnější hranice,“ uvedl premiér Fiala. České předsednictví v Radě EU s ohledem na prudký nárůst migračních proudů svolalo na pátek mimořádné zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu. Počty zadržených nelegálních migrantů jsou letos rekordní. Od začátku roku do 13. listopadu bylo v ČR zadrženo 21 226 nelegálně tranzitujících osob. V roce 2021 to přitom bylo pouze 1011 lidí.

Lídři V4 se rovněž shodli na jednoznačné vojenské, humanitární a materiální podpoře Ukrajiny. „Je to důležitý krok k odražení ruské agrese. Máme společný postoj i k finanční pomoci Ukrajině a zajištění dlouhodobého financování pro příští rok, i když existují rozdílné názory ohledně praktického provedení této pomoci. Shodli jsme se také na tom, že Rusko nesmí nadále představovat hrozbu pro Evropu a že je třeba udělat vše pro zachování ukrajinské nezávislosti a suverenity,“ uvedl český premiér.

Unijní státy jsou připravené příští rok Ukrajině půjčit 18 miliard eur. Ukrajina ztratila přístup na finanční trhy a nemá tak prostředky na běžný provoz státu a zajištění chodu kritické infrastruktury. Cílem českého předsednictví v Radě EU je usnadnit projednání této pomoci, aby bylo možné návrh přijmout na Radě ministrů financí 6. prosince.

Dalším tématem jednání byla energetická bezpečnost a spolupráce v této oblasti. „Naším cílem je posílení odolnosti energetického systému a zbavení se závislosti na ruských fosilních zdrojích. Všichni se shodujeme na tom, a budeme to i nadále prosazovat společně, aby jednotlivé členské státy měly svobodu výběru svého energetického mixu, což pro řadu z nás znamená rozvoj jádra a obnovitelných zdrojů,“ dodal český předseda vlády.

Předsedové vlád zemí V4 se také shodli na dalších setkáních v tomto formátu. „Ta debata byla velmi otevřená a jsem rád, že jsme si mohli vyjasnit i některé otázky, ve kterých třeba mezi sebou nemáme shodu. Takováto otevřená debata pomáhá předcházet nedorozuměním a je příslibem pro budoucí spolupráci,“ řekl Petr Fiala.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie