Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 9. 2022 16:21

Premiér Fiala se v Londýně zúčastnil pohřbu královny Alžběty II.

V pondělí 19. září 2022 se ve Westminsterském opatství v Londýně uskutečnil státní pohřeb královny Alžběty II. Za Českou republiku se posledního rozloučení zúčastnil předseda vlády Petr Fiala s chotí, který tak zastupoval prezidenta Miloše Zemana.

V podvečer smutečního obřadu se premiér Fiala zúčastnil v Buckinghamském paláci recepce pořádané králem Karlem III. „Měl jsem možnost králi osobně vyjádřit hlubokou účast jménem ČR. Měli jsme i příležitost spolu krátce mluvit,“ řekl předseda vlády.

Smuteční ceremoniál začal ve Westminsterské katedrále bohoslužbou za královnu. „Účast z jednotlivých zemí na státním pohřbu ukazuje, jaké obrovské vážnosti se královna Alžběta II. těšila prakticky na celém světě. A bylo vidět tady v Londýně, jak si své královny vážili britští občané a dávali to najevo. Rád bych ocenil také organizaci této obrovské akce, jak to organizátoři zvládli,“ dodal premiér.

Předseda vlády také připomněl dopis prezidenta Miloše Zemana z 10. září, ve kterém pozval krále Karla III. na další návštěvu České republiky.

Po skončení oficiální státní části byla královnina rakev převezena do sídla Windsor, kde bude panovnice pohřbena po boku svého manžela a předků.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie