Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 2. 2022 21:06

Premiér Fiala se zúčastnil v Bruselu summitu zemí EU s Africkou unií, jednal zde také o rusko-ukrajinské krizi

V Bruselu se uskutečnilo jednání lídrů zemí Evropské a Africké unie, 17. února 2022.
V Bruselu se uskutečnilo jednání lídrů zemí Evropské a Africké unie, 17. února 2022.
Předseda vlády Petr Fiala se 17. února 2022 zúčastnil v Bruselu 6. summitu zemí EU s Africkou unií a rovněž neformálního jednání Evropské rady k rusko-ukrajinské krizi. Setkal se s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou a rakouským kancléřem Karlem Nehammerem. Absolvoval také bilaterální jednání s nigerijským prezidentem Muhammadem Buharim.

Cílem pravidelných summitů zemí EU s Africkou unií je stanovení společných priorit a prohloubení spojenectví s Afrikou s důrazem na solidaritu, bezpečnost, trvalou prosperitu a stabilitu. Vztahy s Afrikou jsou také významnou prioritou francouzského předsednictví Rady EU. Český premiér se v rámci summitu EU s Africkou unií zúčastnil kulatého diskusního stolu na téma podpory soukromého sektoru a ekonomické integrace.

Možná to tak u nás nemusíme vnímat, ale i pro Českou republiku je summit Afrika – Evropská unie důležitý. Spolupráce s africkými zeměmi je na vzestupu, přibývají české investice na africkém kontinentu, narůstají zkušenosti českých firem s projekty v Africe, český export do Afriky se za posledních 10 let zdvojnásobil. V rámci toho jsem se účastnil jednoho kulatého stolu. Zdůraznil jsem, že je potřeba pomoci rozvoji malého a středního podnikání, včetně startupů v Africe, protože je to jeden z nejspolehlivějších způsobů, jak pomoci africkým zemím s jejich hospodářským rozvojem a vytvářením pracovních míst,“ shrnul Petr Fiala.

Pro Českou republiku je Afrika a zejména oblast Sahelu geografickou prioritou, dlouhodobě se podílíme na úsilí zlepšit bezpečnostní situaci v regionu. Afrika je kontinentem s dlouhodobě největším ekonomickým růstovým potenciálem, což představuje významnou příležitost pro české firmy.

Premiér se zúčastnil neformálního jednání Evropské rady k situaci na hranicích Ukrajiny a Ruska. „Důležitým bodem dnešního dne bylo neformální zasedání Evropské rady, které bylo mimořádně svoláno kvůli situaci na rusko-ukrajinské hranici. Měl jsem velkou radost ze společné pozice, z toho, že bylo jasně vidět, že evropské státy o té situaci přemýšlejí stejně a jsou připraveny zachovat jednotný postoj a jsou si vědomy toho, jak je v této krizi jednotný postoj důležitý pro možné mírové řešení. Bezvýhradně jsme se shodli na nutnosti jednoty Evropské unie v podpoře Ukrajiny, v odmítnutí ruské agrese a také na tom, že musíme být společně připraveni na všechny varianty dalšího vývoje. Myslím, že je to nesmírně důležitá zpráva,“ řekl český premiér.

Hlavními tématy jednání Petra Fialy s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou byly příprava nadcházejícího českého předsednictví, energetická politika a situace na rusko-ukrajinské hranici. „Mluvili jsme o důležitých věcech, jako je současná bezpečnostní situace v Evropě, situace na ukrajinsko-ruské hranici, společný postoj evropských zemí a o věci, která je pro Českou republiku také důležitá, a to je energetická politika a její další vývoj. Dále snižování závislosti na Rusku a všechny tyto věci, které spolu souvisejí. Musím říci, že tento rozhovor byl velice otevřený a paní předsedkyně mi přislíbila veškerou součinnost při přípravě evropského předsednictví,“ popsal setkání předseda vlády. Petr Fiala pozval šéfku EK spolu s celým kolegiem komisařů do Prahy na společné jednání s českou vládou, které se bude konat při příležitosti zahájení předsednictví letos v červenci.

Se spolkovým kancléřem Rakouské republiky Karlem Nehammerem český premiér hovořil o bilaterálních tématech, spolupráci v regionu střední Evropy i aktuální evropské agendě. Pozval ho také na návštěvu ČR. „S Rakouskem nás pojí pevná kulturní a historická pouta a je důležité rozvíjet dobré vztahy. Pana kancléře jsem pozval na návštěvu Prahy. Věřím, že se podaří v krátkém čase,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Na okraj summitu se setkal s nově zvolenou předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou. Tématem jednání byly přípravy našeho nadcházejícího předsednictví v Radě EU a spolupráce s Evropským parlamentem nejen během něj. „Setkal jsem se také s novou předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsola, se kterou jsme samozřejmě také mluvili o českém předsednictví a jeho přípravách. Nemohli jsme se vyhnout ani otázkám taxonomie, tou se bude zabývat Evropský parlament. Také jsem zopakoval, proč za Českou republiku považujeme tu výslednou podobu za přijatelnou,“ řekl premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie