Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2023 11:08

Premiér Fiala zahájil obchodní fórum ČR-SAE

Premiér Fiala se setkal se zástupci Spojených arabských emirátů, 24. května 2023.
Premiér Fiala se setkal se zástupci Spojených arabských emirátů, 24. května 2023.
Předseda vlády Petr Fiala se ve středu 24. května zúčastnil v Černínském paláci obchodního fóra ČR-SAE, na kterém vystoupil se zahajovacím projevem. Na fóru diskutovalo téměř 70 zástupců státních institucí a firem ze Spojených arabských emirátů se 120 podnikateli a vědci na české straně. Premiér Fiala rovněž jednal se státním ministrem zahraničních věcí SAE Ahmedem Alim Al Sayeghem. Obě země také uzavřely dohodu o zamezení dvojího zdanění.

Podnikatelské fórum navázalo na premiérovu návštěvu před třemi měsíci v Abú Zabí v rámci zbrojního veletrhu IDEX, kde se setkal s prezidentem Spojených arabských emirátů šejchem Muhammadem bin Zajd Al Nahajánem. „Jsem rád, že nešlo jen o diplomatické setkání. Je zřejmé, že naše země jsou připraveny zahájit konkrétní společné projekty. Potenciál spolupráce je velmi velký. Spojené arabské emiráty jsou jedním z našich klíčových partnerů na Blízkém východě,“ řekl český premiér. SAE jsou po Izraeli druhým největším obchodním partnerem ČR v regionu. Loni dosáhl obrat vzájemného obchodu historicky nejvyšší hodnoty a přesáhl 1 miliardu dolarů. Více v tiskové zprávě MZV. 

Mezi hlavní témata jednání premiéra Fialy se státním ministrem zahraničních věcí SAE Ahmedem Alim Al Sayeghem patřily možnosti spolupráce v oblasti investic, vědy, výzkumu a inovací, energetiky a obranného průmyslu. Ministr financí Zbyněk Stanjura během obchodního fóra podepsal se státním ministrem Al Sayeghem dohodu o zamezení dvojího zdanění. „Je to další krok k podpoře a prohloubení našich obchodních vztahů. A další podobné kroky budou jistě následovat,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie