Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 10. 2009 14:14

Premiér Fischer dnes jednal s viceprezidentem Spojených států

Premiér Jan Fischer a viceprezident Joe Biden, 23.10.2009
Premiér Jan Fischer a viceprezident Joe Biden, 23.10.2009
Předseda vlády Jan Fischer se dnes setkal s viceprezidentem Spojených států amerických Joe Bidenem.

Tématem společného jednání byla nová strategická koncepce protiraketové obrany. Viceprezident Biden uvedl, že nová koncepce připraví Alianci na hrozící nebezpečí a zdůraznil, že Spojené státy mají zájem na tom, aby příprava „nesla také českou stopu“.

„Hovořili jsme o potencionální roli ČR v nové architektuře, která bude schopna chránit vás, Evropu a nejen Spojené státy“, řekl Biden a premiér Fischer potvrdil, že „Česká republika je připravena podílet se na konstrukci nové architektury protiraketové obrany.“

Předseda vlády uvedl, že ČR si zatím bude hledat své místo v tomto projektu a bude dále konkretizovat svou roli. Premiér také upozornil, že nyní je systém budován jako projekt Severoatlantické aliance.

Viceprezident na tiskové konferenci vyzdvihl úspěch Česka v řešení plynové krize počátkem letošního roku a jeho angažovanost v projektu Nabuko. Dále uvedl, že Českou republiku vnímá jako modelovou zemi v úspěšném budování demokracie a ČR je tak inspirací pro jiné státy, kde se demokracie zatím teprve rodí.

Biden také ocenil zastoupení české armády v Afghánistánu a činnost provinčního rekonstrukčního týmu v Logaru, kde americké a české jednotky stojí bok po boku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie