Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 11. 2009 16:18

Premiér Fischer se setkal s rezidentními velvyslanci arabských zemí

Premiér Jan Fischer se dnes setkal u každoročního pracovního oběda s rezidentními velvyslanci arabských zemí.

Pracovního oběda se zúčastnili vedoucí zastupitelských úřadů Alžírska, Egypta, Iráku, Jemenu, Kuvajtu, Libanonu, Maroka, Palestinské autonomní správy, Saudské Arábie, Sýrie a Tuniska v České republice. Předseda vlády tak pokračuje v pravidelných setkáních s velvyslanci dle jednotlivých regionů.

Předseda vlády potvrdil kontinuitu české zahraniční politiky k celému regionu a dlouhodobý zájem České republiky o rozvoj spolupráce s arabskými zeměmi ve všech oblastech.

Vzájemná spolupráce má silnou a letitou tradici jak díky ekonomickým a obchodním stykům, tak kontaktům na kulturní a mezilidské úrovni. Obchodní spolupráce skýtá značný potenciál a obě strany se shodly, že je společným zájmem tento potenciál co nejefektivněji naplnit.

Předmětem diskuze byl i současný stav blízkovýchodního mírového procesu. Velvyslanci arabských států přivítali důraz předsedy vlády na kontinuitu a vyváženost české zahraniční politiky vůči všem stranám izraelsko-palestinského konfliktu.

Dalšími tématy jednání bylo například ukončení procesu ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice či vzpomínka na 20. výročí Sametové revoluce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie