Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 5. 2012 19:14

Premiér: Izrael je naším klíčovým partnerem na Blízkém východě

Předseda vlády Petr Nečas dnes jednal se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Společně pak zasedali členové vlád obou zemí.

Ujistili jsme izraelskou delegaci o naší podpoře státu Izrael. Podporujeme rozvoj vztahů mezi našimi zeměmi a také vztahy mezi EU a Státem Izrael, které jsou podle nás velmi přínosné pro obě strany,“ řekl po jednání předseda vlády Petr Nečas.

Zásadně odmítáme delegitimizování a jakýkoliv bojkot Státu Izrael. Jednoznačně podporujeme právo státu Izrael na obranu proti teroristickým útokům. Společně sdílíme celosvětové obavy z iránského jaderného programu,“ dodal český premiér.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvítal postoj Čechů s tím, že mnoho národů nedokáže pochopit, že pouze bezpečný Izrael může dosáhnout míru. „Izrael nemá lepšího partnera v Evropě, než je Česká republika. Přátelství mezi Čechy a Židy sahá tisíc let do historie a jsme oba starodávné odvěké národy, vážíme si naší minulosti, hodnot a chceme se aktivně podílet na budoucím vývoji,“ řekl izraelský premiér.

Pokud jde o izraelsko-palestinský konflikt, jsme přesvědčeni, že trvalého míru může být dosaženo jedině přímým jednáním obou stran. ČR nepodporuje jednostranné kroky, které nemohou přispět k řešení mírového procesu. Stabilní řešení musí být založeno na principu dvou států, které budou naplněním práva židovského a palestinského národa na sebeurčení a budou vedle sebe žít v míru,“ řekl premiér Nečas.Premiér Petr Nečas se setkal s izraelským předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem, 17. května 2012

Česká republika a Izrael spolupracují na vědě a výzkumu

Společné zasedání ministrů vlád České republiky a Státu Izrael bylo historicky prvním. K jeho uskutečnění pozval izraelskou stranu český premiér Petr Nečas během své návštěvy Izraele loni v září. Mezi hlavní témata jednání patřily otázky vzájemných hospodářských vztahů, kultura či vzájemná spolupráce v oblasti vzdělávání a výzkumu a vývoje. „Chceme se podělit o naše technologie, ale také se od vás učit, seznámit se s průmyslovým designem, s odborným školstvím,“ řekl Netanjahu.

Jedním ze stěžejních témat rozhovorů byly zejména vzájemné obchodně-ekonomické vztahy, které prošly od vzniku samostatné České republiky zásadním vývojem a růstem ve vývozu i dovozu. Vzájemný obchodní obrat zaznamenal především v poslední době výrazný nárůst. V minulém roce došlo například oproti roku 2010 ke zvýšení o deset procent.

Izrael je pro Česko dlouhodobě nejvýznamnějším partnerem z oblasti Blízkého východu. V celkovém objemu českého exportu zaujímá 5. místo mezi mimoevropskými státy.

Rovněž spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje, která byla předmětem jednání již při předchozích setkáních obou premiérů, se stala jedním z témat dnešních debat. Zejména pak rezortní dohoda k programu Gesher/Most, kterou ministři školství podepsali již dříve. Tento program umožňuje spolupráci mezi českými a izraelskými firmami na výzkumných projektech a experimentálním vývoji pro komerční využití.

V rámci dnešního zasedání podepsali premiéři obou zemí společné prohlášení potvrzující přátelství a historické partnerství mezi Českou republikou a Státem Izrael, vytrvalou vzájemnou podporu, oboustranné respektování suverénního postavení obou zemí a uznání společných politických, obranných a ekonomických požadavků obou zemí.Na tiskové konferenci podepsali ministři zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a Avigdor Lieberman společné prohlášení, 17. května 2012

Na tiskové konferenci po jednání dále podepsali ministři zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a Avigdor Lieberman společné prohlášení, jehož cílem je rozšíření a prohloubení dialogu mezi oběma zeměmi. Na základě tohoto dokumentu pak bude mimo jiné docházet k pravidelnému setkávání odborníků a výzkumníků na zahraniční politiku a bezpečnost.

Další podepsané dohody mezi Českou republikou a Státem Izrael se týkaly také zajištění širšího přístupu k česko-izraelskému přepravnímu trhu a vyšší míry flexibility letecké dopravy či témat obnovy, rekonstrukce a cenově dostupného bydlení. Ministři školství se též dohodli na společných česko-izraelských projektech základního výzkumu v oblastech neurodegenerativních onemocnění a pokročilého programování.

Spolu s izraelským ministerským předsedou dorazilo k jednání s českými protějšky celkem sedm ministrů izraelské vlády. Do Prahy tak přicestoval i ministr zahraničí Avigdor Lieberman, ministr průmyslu Shalom Simhon, ministr pro vědu a technologii Daniel Hershkowitz, ministr sociálních věcí a komunikací Moshe Kahlon, ministr dopravy Israel Katz, ministr výstavby Ariel Atias a ministryně kultury a sportu Limor Livnatová. Se svými českými rezortními protějšky vedli také samostatná bilaterální jednání.

Českou delegaci v čele s premiérem Petrem Nečasem zastupovali na společném zasedání vlád České republiky a Izraele ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, ministr školství Petr Fiala, ministr práce Jaromír Drábek, ministr dopravy Pavel Dobeš, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a ministryně kultury Alena Hanáková.


Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie