Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2013 14:08

Premiér: Jaderné zdroje jsou pro český průmysl zásadní

Jaderné zdroje jsou naprosto zásadní pro energetické zásobování českých domácností a průmyslu. Premiér Petr Nečas to řekl po návštěvě v jaderné elektrárně Temelín.

Premiér na prohlídce temelínské elektrárny

Premiér si prohlédl stávající provozy elektrárny, ale také přípravu výstavby dvou nových bloků, včetně navazující technologie. Podle něj se v případě jaderných zdrojů jedná o provozy s vysokým stupněm bezpečnosti. „Na místě jsem se seznámil s konkrétními opatřeními, které byly provedeny po havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě a s úpravami ke zvýšení bezpečnostního standardu temelínské elektrárny,“ řekl premiér Nečas. Podle premiéra pak management temelínské elektrárny provozuje tento zdroj kvalitně.

Předseda české vlády dále připomněl význam jádra v české energetice „Chci zdůraznit, že česká energetika se neobejde bez jaderných zdrojů. I ČEZ, kde je stát 70% vlastníkem velmi silně počítá s provozem jaderných elektráren,“ dodal Petr Nečas a zdůraznil jejich souvislost s postupným omezením dalších zdrojů pro výrobu elektrické energie: „Z hlediska dalšího rozvoje českého průmyslu jsou to nenahraditelné zdroje i ve vazbě na postupnou odstávku uhelných elektráren a také musíme vnímat proces postupného vytěžení českých hnědouhelných zásob.“

V případě jádra jde o zodpovědné politické rozhodnutí

V souvislosti s diskusemi kolem jaderné energetiky v České republice premiér Petr Nečas uvedl, že se jedná o rozhodnutí s dopadem do budoucnosti. „Chci zdůraznit, že je velký rozdíl mezi účetním a politikem na straně jedné, a státníkem, který přemýšlí nad vývojem naší země v delším horizontu. Jsem přesvědčen, že rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je strategickým rozhodnutím,“ uvedl předseda vlády.

V případě tendru na dostavbu temelínské elektrárny také připomněl, že vláda není povinna vyhlásit vítěze tendru na dostavbu elektrárny za každou cenu, musí však znát odpověď na otázku zabezpečení dodávek elektrické energie po roce 2020, kdy bude odstaveno téměř 2000 MGW výkonu uhelných elektráren. „Český průmysl je velmi závislý na cenách elektrické energie, tímto způsobem musí uvažovat česká vláda,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra po návštěvě Temelína

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie