Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 5. 2010 11:04

Premiér Jan Fischer jednal dva dny v Paříži

Jednalo se o první bilaterální setkání s nejvyššími francouzskými představiteli od konce českého předsednictví EU v červnu loňského roku

Svou cestu zahájil premiér vystoupením na prestižním pařížském Institutu vysokého učení národní obrany – École militaire. Zde mimo jiné hovořil o situaci finančními problémy zmítaného Řecka. „Problém Řecka se odvíjel od toho, že Řecko o sobě nebylo schopno podat věrohodný obraz,“ řekl Fischer v souvislosti s problémem falšování statistických údajů, k němuž se země loni přiznala. „Kde je ve hře nezávislost statistiky, je ve hře demokracie,“ uvedl premiér. Na přednášce bilancoval i své roční působení na postu předsedy vlády. „Nebyl to jednoduchý rok, byl to užitečný rok, ničeho nelituji,“ s odkazem na slova slavné francouzské šansoniérky Edith Piaf („Non, je ne regrette rien“).

Během druhého dne se premiér setkal s francouzskou ministryní hospodářství, financí a zaměstnanosti Christiane Lagardeovou i se svým francouzským protějškem Françoisem Fillonem.
Ministryně Lagardeová přislíbila, že se osobně zasadí o to, aby byly definitivně vyřešeny záležitosti spojené s dělením bývalého československého majetku na území Francie. Premiér Jan Fischer s ministryní rovněž projednal přípravu Akčního plánu strategického partnerství na roky 2011-2013, který se zabývá spoluprací obou zemí v kulturní, vzdělávací, obchodní a bezpečnostní oblasti.
Odpoledne se Jan Fischer setkal na bilaterálním jednání s francouzským premiérem Françoisem Fillonem. „Naše vzájemné vztahy mají dobrou úroveň a je zde ještě velký potenciál, který můžeme využít. Neredukujme je jen na ekonomiku, možnosti jsou i ve vědě, výzkumu, vzdělávání, kultuře a sportu,“ uvedl premiér. Oba politici projednávali i možnost spolupráce v oblasti jaderné energetiky.
Jedním z úspěchů pařížského jednání byla jasně vyslovená podpora Francie, aby na území České republiky bylo umístěno sídlo evropského navigačního systému Galileo. "Dostalo se nám jasné a zřetelné podpory," prohlásil premiér. Praha by chtěla, aby o umístění sídla agentury bylo rozhodnuto ještě během nynějšího španělského předsednictví EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie