Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 3. 2010 13:55

Premiér Jan Fischer jednal se slovenským premiérem Robertem Ficem

Setkání se uskutečnilo ve vile někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše v Sezimově Ústí.

Mezi hlavní témata rozhovoru obou premiérů patřily především bilaterální vztahy, vzájemná spolupráce a kooperace v rámci Evropské unie i visegrádské skupiny. Předsedové vlád obou států hovořili též o energetice, především o výstavbě nového atomového reaktoru jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

Dalším bodem společného jednání byla otázka spolupráce při budování společné dopravní infrastruktury v rámci dálničního propojení továren korejské automobilky Kia v Nošovicích a Žilině.

Jan Fischer a Robert Fico hovořili také o vnitropolitické situaci v České i Slovenské republice. V obou zemích se budou letos konat parlamentní volby. Toto jednání bylo tedy zároveň poslední bilaterální schůzkou předsedů vlád České republiky a Slovenska před těmito volbami. Premiéři se v rámci rozhovoru dostali také k tématu dubnových voleb v Maďarsku, které by mohly mít vliv na politickou situaci na Slovensku.

Podle obou předsedů vlád jsou vzájemné vztahy České republiky a Slovenska na vynikající úrovni. „Dobré vztahy fungují nejen na poli politických špiček, ale i na poli regionálním, v oblasti vědy i mezi občany,“ uvedl na tiskové konferenci český premiér Jan Fischer. Podle slovenského předsedy vlády Roberta Fica je nynější kvalita vztahů mezi oběma zeměmi vyšší než za období federace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie