Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 1. 2009 10:52

Premiér: Jan Palach nesmí být nikdy zapomenut

U pomníku hrdinného studenta na zdi Filozofické Fakulty UK v Praze položil květiny předseda vlády Mirek Topolánek.

U příležitosti čtyřicátého jubilea demonstrativní sebevraždy upálením Jana Palacha uctil premiér Mirek Topolánek před budovou Filosofické fakulty v Praze jeho památku. K přítomným zástupcům médií mimo jiné uvedl:

„Přesto, že mnohdy je považován čin Jana Palacha jako nesmyslný a krajní, tak v dané chvíli ovlivnil nejméně jednu generaci lidí a jasně prokázal nejenom Čechům tehdy i Slovákům směrem ven, že ne všichni se smířili s totalitou“.

Pro předsedu vlády Mirka Topolánka, jak uvedl, „ten zdánlivě nesmyslný čin zapadá do kontextu celého protikomunistického odboje“.

„Tak jak já jsem se snažil otevřít diskuzi k Mašínům – velmi kontroverzní skupině, která patřila do tohoto balíku protikomunistických činů, protikomunistického odboje, tak stejně Jan Palach pro mě znamená střípek z mozaiky toho všeho nebo těch všech, kteří se postavili proti zlu, proti totalitě způsobem, který dnes může vyvolávat spoustu otázek o účelnosti,“ vyslovil premiér svůj názor. Poté dodal, že tento čin tehdy znamenal naději pro více jak jednu nebo dvě generace lidí. „Takže pro mě čtyřicet let od smrti Jana Palacha znamená produktivní část mého života a fakticky Jan Palach nikdy nesmí být, řekl bych, zapomenut jako součást tohoto boje proti totalitě,“ řekl předseda vlády Mirek Topolánek.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Premiér o J. Palachovi (16.9.2009)

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie