Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 2. 2013 15:40

Premiér je připraven vetovat rozpočet EU

Na probíhajícím summitu Evropské unie v Bruselu je předseda vlády připraven vetovat návrh unijního rozpočtu na období 2014 až 2020.

Premiér Petr Nečas před Evropskou radou 7.2.2013

Nynější návrh rozpočtu je podle předsedy vlády Petra Nečase nepřijatelný. „Přijíždím do Bruselu na jednání o víceletém finančním rámci se silným a jednomyslným mandátem vlády České republiky. Tento návrh je pro nás neakceptovatelný a jsme připraveni použít i veto," řekl premiér před začátkem jednání.

Vláda se ve středu shodla na tom, že Česká republika je v nevýhodné pozici oproti ostatním státům evropské sedmadvacítky. Nečasův kabinet proto schválil mandát pro premiéra, ve kterém žádá o dosažení kompromisu a vstřícnost všech členských států.

„Nám jde o rozpočet, který se bude chovat férově k České republice. Nechceme žádná privilegia, nicméně tento návrh je vůči nám neférový,“ dodal premiér. Podle názoru premiéra je zjevnou nespravedlností, že Česká republika jako jediná kohezní země, jejíž alokace v příštím období má být nižší než ta současná, žádnou systémovou kompenzaci nedostala.

Česká republika chce především modernější a nižší rozpočet celé unie. „Je nám jasné, že se musí spořit, my se nebráníme úsporám ani z hlediska alokace pro Českou republiku, ale musí to být férový přístup, ten v tuto chvíli není,“ řekl premiér Petr Nečas.

Hlavním tématem únorového zasedání Evropské rady v Bruselu je víceletý finanční rámec pro roky 2014 až 2020. K tomuto tématu se únorový summit vrací poté, co se nepodařilo dospět k dohodě v listopadu loňského roku. Snahou předsedy Hermana van Rompuye je připravit pro všechny přijatelný kompromis.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Premiér Petr Nečas před Evropskou radou 7.2.2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie