Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 6. 2015 14:35

Premiér jednal s eurokomisařkou pro obchod Cecilií Malmströmovou

The Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka met on Friday 5 June 2015 with the European Commissioner for Trade Cecilia Malmström.
The Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka met on Friday 5 June 2015 with the European Commissioner for Trade Cecilia Malmström.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pátek 5. června setkal s členkou Evropské komise pro obchodní politiku Cecilií Malmströmovou. Pracovního oběda v Kramářově vile se zúčastnili také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Hlavním tématem jednání premiéra s komisařkou bylo Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Cílem dohody mezi Evropskou unií a USA je liberalizace vzájemného obchodu a zjednodušení přístupu investorů na americký i evropský trh.

Co se týče konkrétního obsahu budoucí dohody, je zájmem ČR usnadnit přístup na americké trhy především malým a středním podnikům, které nedisponují kapacitami pro monitoring dnešních bariér a jejich překonávání. ČR má zájem na prohloubení regulatorní spolupráce, a to především v automobilovém průmyslu, zdravotnické technice, strojírenství a farmaceutice. „Naším zájmem je posílit obchod s USA, což povede k získání nových pracovních míst a růstu zakázek pro české firmy,“ uvedl po jednání předseda vlády.

Dohodě TTIP se věnoval také květnový Národní konvent o EU – iniciativa pro diskusi o aktuálních a důležitých evropských otázkách. Jednání se zúčastnili zástupci státní správy, politické reprezentace, neziskových organizací, ale i profesních sdružení a byznysu. Účast byla vůbec jedna z nejvyšších v rámci dosud pořádaných kulatých stolů.

Dnešním setkáním s Cecilií Malmströmovou navázal předseda vlády na předchozí jednání s dalšími eurokomisaři. Minulý měsíc se premiér Bohuslav Sobotka setkal s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem a eurokomisařkou Elżbietou Bieńkowskou. V březnu předseda vlády jednal v Bruselu s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem a s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem. Na přelomu března a dubna pak Prahu navštívila komisařka pro regionální politiku Corina Creţu. Na tato setkání naváže návštěva české eurokomisařky Věry Jourové.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie