Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 10. 2015 17:06

Premiér jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, 14. října 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, 14. října 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes v Bruselu sešel se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Hlavním tématem jednání byl program summitu lídrů EU, který začíná zítra v Bruselu.

Premiér s předsedou Tuskem debatoval o nadcházející Evropské radě, které bude dominovat téma migrace. Předseda vlády zopakoval, že Česká republika prosazuje komplexní řešení migrační krize a ocenil, že mimořádný zářijový summit svolaný předsedou Tuskem posunul Evropu směrem k řešení příčin a nikoliv jen následků současné situace.

Jsem rád, že jsme se dnes s Donaldem Tuskem shodli na tom, že klíčové je, abychom si otevřeně popsali, jak konkrétně můžeme posílit ochranu vnější schengenské hranice, jestli se bude jednat o formu společné ochrany, nějaké institucionální zastřešení, využití stávající instituce typu Frontex, či má zůstat ochrana v odpovědnosti jednotlivých zemí, které leží při vnější schengenské hranici. Každopádně otázka zajištění režimu na vnější schengenské hranici, který bude schopen regulovat migraci je klíčová a máme na ni s panem Tuskem velice podobné názory,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Dále premiér s předsedou Evropské rady hovořil o ochraně vnějších hranic, návratové politice a spolupráci se třetími zeměmi, včetně posílené spolupráce s Tureckem. Předseda vlády zároveň jako představitel země předsedající Visegrádské skupině prezentoval pozici regionu k aktuální situaci. Závěr jednání byl věnován tématu prohlubování Hospodářské a měnové unie.

Poslední setkání premiéra Sobotky s předsedou Tuskem proběhlo v březnu tohoto roku. Pravidelné konzultace s evropskými partnery považuje vláda od počátku svého mandátu za klíčovou součást české evropské politiky.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie