Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 1. 2009 17:50

Premiér jednal s ukrajinskou delegací o dodávkách plynu přes Ukrajinu

Delegace vedená ministrem energetiky J. Prodanem přijela do Prahy informovat EU prostřednictvím předsednické země o aktuálním stavu jednání Ukrajiny s Ruskem.

Předseda vlády ČR a Rady EU Mirek Topolánek v souvislosti s aktuální otázkou dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do zemí EU pozval do Prahy delegaci ukrajinské vlády. Delegaci vedl minstr pro energetiku Jurij Prodan, dalšími členy byli náměstek ministra zahraničí Konstantin Jelisejev, zvláštní zmocněnec prezidenta pro energetiku Bogdan Sokolovsky a náměstek předsedy představenstva Naftogazu Vadim Prokofjevič Čuprun. Za českou stranu se jednání zúčastnili místopředseda vlády Alexandr Vondra, velvyslanec ČR v Rusku Jaroslav Bašta, náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa a další.

Ukrajinská delegace přijela informovat EU prostřednictvím předsednické země o aktuálním stavu jednání Ukrajiny s Ruskem v otázce pokračování dodávek plynu. Obě strany se k 31.12.2008 nedohodly a ruský dodavatel Gazprom od 1.1. 2009 pozastavil dodávky plynu Ukrajině. Obě strany nicméně EU ujišťují, že dodávky do EU zatím nebudou ohroženy.

„Byl bych nerad, aby obchodní spor dvou společností ohrožoval mezinárodní smlouvy o dodávkách energetických surovin do zemí Evropské unie – vlády Ukrajiny i Ruska mě ujišťují, že v dané chvíli nic takového nehrozí.“ Řekl po jednání Mirek Topolánek s tím, že české předsednictví je v kontaktu i s ruskou stranou.

ČR je přesvědčena, že obě strany by měly dospět k co nejrychlejšímu urovnání obchodního sporu a k okamžitému obnovení plných dodávek členským zemím EU. Vzájemné vztahy mezi EU a jejími energetickými partnery musí být založeny na předvídatelnosti a spolehlivosti. Jedním z prostředků k posílení těchto vztahů a vzájemné důvěry může být zřízení měřících stanic na hranicích mezi Ruskem a Ukrajinou a mezi Ukrajinou a EU.

Jako předsednická země hodlá ČR spolu s Evropskou komisí aktivně jednat se všemi členskými zeměmi EU a to již na počátku příštího týdne a dohodnout se na dalších společných krocích.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie