Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 11. 2018 15:40

Premiér jednal v Bruselu se zástupci Evropské rady a Evropské komise o brexitu, migraci a dalších evropských otázkách

Premiér Andrej Babiš jednal v Bruselu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, 16. listopadu 2018.
Premiér Andrej Babiš jednal v Bruselu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, 16. listopadu 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš v pátek 16. listopadu 2018 jednal v Bruselu s předsedy Evropské rady a Evropské komise o brexitu, migraci a přípravě prosincové Evropské rady. Český premiér se setkal také s eurokomisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věrou Jourovou a s eurokomisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou.

S předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem jednal český premiér především o aktuálním vývoji brexitu. V souvislosti s průlomem ve vyjednávání o dohodě o vystoupení Velké Británie z EU svolal Donald Tusk mimořádnou Evropskou radu na neděli 25. listopadu. „Vnitropolitická situace ve Velké Británii je vyhrocená, věřím, že paní premiérka situaci ustojí a že nedojde k tzv. divokému brexitu,“ uvedl Andrej Babiš.

Jednání se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem se zaměřilo na další postup v migraci. Předseda Evropské komise informoval českého premiéra o přípravě summitu EU–Afrika, který proběhne v prosinci ve Vídni a na kterém chce Evropská komise představit konkrétní plány a investice do evropské migrační politiky. „Šéfa Komise jsem informoval také o své chystané cestě do Maroka a o plánech české vlády na pomoc Sýrii. Prověřujeme možnosti, jak v Sýrii vytvořit zázemí pro tamní sirotky. Rádi bychom postavili vesničku pro děti, které přišly o některého z rodičů,“ řekl po jednání předseda vlády. S Jeanem-Claudem Junckerem jednal český premiér také o kybernetické bezpečnosti a umělé inteligenci. 

Premiér se dnes v Bruselu setkal také s českou eurokomisařkou Věrou Jourovou a eurokomisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou, se kterou hovořil o chystaném prodeji ostravské firmy ArcellorMittal a o zajištění jejího dalšího rozvoje pod vedením nového majitele.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie