Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 1. 2008 11:57

Premiér jednal ve Vídni s rakouským kancléřem a prezidentem

Rozhovory se týkaly volného pohybu pracovních sil, mírového využívání jaderné energie a aktuálních zahraničně-politických otázek.

Předseda vlády Mirek Topolánek uskutečnil v pondělí jednodenní návštěvu Rakouska za účelem jednání se spolkovým kancléřem Alfredem Gusenbauerem a prezidentem Rakouské republiky Heinzem Fischerem. Mimo jiné se rovněž setkal s předsedkyní Národní rady Barbarou Prammer, s vicekancléřem, ministrem financí a předsedou ÖVP Wilhelmem Moltererem a se zástupci Sdružení průmyslu Rakouské republiky.

Na programu oficiálních rozhovorů byl volný pohyb pracovních sil, mírové využívání jaderné energie a aktuální zahraničně-politické otázky, například vývoj v regionu západního Balkánu a jeho přiblížení evropským strukturám, otázky evropské integrace a ekonomické spolupráce.

Náš premiér tímto opětoval návštěvu rakouského kancléře Alfreda Gusenbauera, který byl hostem Mirka Topolánka 27. února minulého roku v Praze.

Na tiskové konferenci po rozhovorech s kancléřem Alfredem Gusenbauerem zdůraznil premiér Mirek Topolánek, že jeho první letošní zahraniční cesta vedla do sousední Rakouské republiky. Český premiér uvedl, že jednání byla o prvních zkušenostech se vstupem České republiky do Schengenského prostoru. Oba státníci během jednání konstatovali, že i přes pozitiva byl zaznamenán v posledních dnech zvýšený migrační pohyb, čemuž by se obě země měly věnovat. Dalším bodem jednání byla ratifikace lisabonské smlouvy a české předsednictví EU. Co se týče Temelínu, oba státníci konstatovali, že vyčkají závěrů česko-rakouské meziparlamentární komise a s její činností vyjádřili spokojenost. Jednání se nevyhnula zakázce obrněných transportérů. Předseda vlády uvedl, že dojde k jednáním s firmou Steyer a otevřeny jsou podle něj všechny možnosti - od pokračování obchodu až po novou soutěž. Premiér Mirek Topolánek a kancléř Alfred Gusenbauer na tiskové konferenci po jednání také uvedli, že hovořili o společných akcích k nadcházejícímu 40. výročí Pražského jara, kterými hodlají připomenout rakouskou pomoc reformnímu hnutí v bývalém Československu a později podporu disidentů.

Tisková konference v Hofburgu se mimo jiné konala před obrazem císařovny Marie Terezie, která má na tomto vyobrazení na hlavě českou korunu. Tohoto faktu využil náš premiér k poznámce, že i tento obraz symbolizuje blízkost obou našich národů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie