Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 7. 2008 13:47

Premiér M. Topolánek a jeho kabinet sklidili pochvalu za přípravy českého předsednictví

Představitelé EU, kteří byly hosty pátečního (11. 7.) semináře k přípravě ČR na předsednictví v Radě EU se dnes shodli ve výrazně pozitivním hodnocení příprav kabinetu premiéra M. Topolánka na přípravy České republiky na roli předsednické země. Unikátní seminář, první svého druhu mezi státy EU, označila generální tajemnice Evropské komise C. Day za důkaz, že ČR bere své předsedictví vážně.

Premiér upozornil na zásadní témata předsednictví ČR v Radě Evropské unie

"Těší nás zájem velikánů Evropské unie," zahájil premiér svoji řeč na tiskové konferenci na zámku Štiřín, kde se uskutečnil seminář k přípravě kabinetu na předsednictví v Radě EU. Česká vláda podle premiérových slov nechce podcenit žádnou z možností, jak stát připravit na předsednictví. V rámci seminíře účastníci projednávali sektorové priority a v neposlední řadě se seznamovali s již připraveným detailním harmonogramem doprovodných akcí českého předsednictví. Premiér M. Topolánek připomněl, že úspěch České republiky během předsednictví bude záviset na umění vytvářet kompromisy, moderovat zásadní diskuse a řešit problémy související nejen s běžnou agendou, ale také s efektivním prosazováním "českého hlasu." Premiér zároveň potvrdil, že evropské diskusi bude během našeho předsednictví dominovat neplatná lisabonská smlouva a projednávání dalších kroků, které musíme udělat k tomu, aby tento dokument byl případně schválen a implementován. Důležitou roli bude hrát ČR také na poli mezinárodních vztahů. Dominantními výzvami pro Českou republiku budou summity S Ruskou federaci, Japonskem a S USA ve Washingtonu.
Po francouzském předsednictví Česká republika převezme moderování diskuse o bezpečnostní strategii, která podle premiérových slov bude v první polovině roku 2009 součástí české agendy. Jako další témata diskuse premiér jmenoval Světovou obchodní organizaci, situaci po annapoliském procesu a situaci v Kosovu (pozn. Česká republika do roku 2011 podpoří Kosovo částkou ve výši 4 miliony eur.)

Seminář k přípravám státu na předsednictví pořádala Česká republika jako jediný ze států Unie

 Lord Brittan of Spennithorne, bývalý místopředseda Evropské komise označil způsob, jakým vláda M. Topolánka přistupuje k přípravám státu na novou roli jako "imaginativní a inovativní." Opakovaně připomněl, že dnešní seminář představuje první akci svého druhu. "Žádná jiná země podobný seminář nezorganizovala," zdůraznil Lord Brittan of Spennithorne. Ve stejném duchu na tiskové konferenci hovořila také generální tajemnice Evropské komise Catherine Day. Seminář označila jako "důkaz,  že Česká republika bere své předsednictví vážně. Současně upozornila, že předsednictví České republiky bude mimořádně důležité. Evropská komise bude podle slov C. Day k českému předsednictví, které pro ČR představuje výzvu a příležitost, přistupovat přátelsky. 

Související zprávy:
 
Přípravy na předsednictví: Premiér oficiálně zahájil vzdělávací seminář pro ministry české vlády na předsednictví ČR v Radě EU
Online rozhovor s náměstky pro Předsednictví 2009
TÉMA: Přípravy českého předsednictví 2009

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie