Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 8. 2008 6:15

Premiér M. Topolánek jako první předseda vlády zpřístupní zahradu Strakovy akademie veřejnosti

Čtyřicet let od 21. srpna 1968 otevře předseda vlády Mirek Topolánek zahradu Strakovy akademie pro veřejnost. Zahájí tím výstavu „Za vaši a naši svobodu“, která bude až do konce října k vidění právě v zahradě Úřadu vlády. Úřad vlády ČR zve srdečně veřejnost na výjimečnou výstavu v unikátním prostředí.

Srpen 1968 - ilustrační fotoMísto, kde probíhají oficiální přijetí státníků, budou lidé moci nově navštěvovat pravidelně o víkendech od dubna do konce října od 10 do 17 hodin. Premiér M. Topolánek zde dne 21. 8. v 16:00 hodin zahájí výstavu Za naši svobodu. „Někteří lidé z tehdejšího Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky a Maďarské lidové republiky nemlčeli. Tato výstava je poctou těmto přirozeným, leč nesamozřejmým obráncům svobody,“ říká k chystané expozici předseda vlády Mirek Topolánek

kytice smuteční s vlajkou ČR ilustrační fotoVýstava k čtyřicátému výročí srpna 1968 bude popisovat protesty proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v ostatních socialistických zemích. Na jednom z dvanácti výstavních panelů například vzpomíná Taťána Bajevová v předvečer demonstrace na Rudém náměstí: „Čím více jsem situaci chápala, tím větší zlost se ve mě probouzela. Intuitivně jsem vnímala probíhající násilí a skutečnost, že se má země opět stala četníkem Evropy. Věděla jsem, že mě čeká pracovní tábor a připravila se na to. V noci jsem uklidila byt a napsala dopis kamarádům a rodičům. V mé mysli nebyli žádné pochybnosti.” 

Výstava „Za vaši a naši svobodu“ se koná pod záštitu předsedy vlády Mirka Topolánka. Expozici připravil Úřad vlády ČR a Ústav pro studium totalitních režimů. Autorem koncepce a editorem výstavy je Petr Blažek. Veřejnost je na zahájení výstavy srdečně zvána.

Kromě výstavy a zpřístupnění zahrady Strakovy akademie bude ve čtvrtek 21. srpna 2008 v Praze premiér Mirek Topolánek hostit předsedu vlády Slovenské republiky Roberta Fica. Společně se setkají v Kramářově vile, položí květiny u hrobu padlé studentky Marie Charouskové na Klárově, navštíví Slovenský institut a zahájí výstavu „A přijely tanky 1968“ v Národním muzeu.


Více informací nabízí tato stránka věnovaná výstavě  Za vaši a naši svobodu 


Zahrada Strakovy akademie

Zahrada Strakovy akademieČeská veřejnost dnes bude mít příležitost navštívit zahradu Úřadu vlády ČR. Premiér M. Topolánek je vůbec prvním předsedou vlády, který tyto prostory veřejnosti zpřístupní. Celé prostranství v letech 1891 - 1896 sloužilo jako sportoviště pro mladé šlechtice. Tyto prostory o rozměru 1700 metrů čtverečních byly předělány na zahradu v roce 1945. Podle současného zahradníka J. Kokošky se traduje, že zahradu Strakovy akademie zakládal František Thomayer. Díky úzké spolupráci s památkovým úřadem je tato zahrada chráněna jako památka UNESCO. Zahradu krášlí například liliodendron, vzácná gingobiloba a dominantu tvoří platan. Návštěvníci výstavy o jednom z nejpohnutějších období v historii našeho státu se budou moci pokochat pohledem na tyto němé svědky dějin.

Veřejnosti bude výstava, instalovaná v prostorách zahrady, přístupná o víkendech v průběhu měsíců srpna, září a října 2008 (10 - 17 hod.).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie