Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 11. 2007 14:19

Premiér M. Topolánek: Rok 2014 bude rokem vyrovnaných rozpočtů

Český předseda vlády se dnes zúčastnil setkání vrcholných tuzemských politiků a manažerů, které se konalo v hotelu Intercontinental v Praze. Čtvrtý podnikatelský kulatý stůl se členy vlády ČR (Fourth Business Roundtable with the Government of the Czech republic), který pravidelně organizuje britský ekonomický týdeník The Economist, byl zaměřen na reformy a budoucnost českého obchodu v perspektivě globálního trhu.

Mezi hlavní body jednání patřily otázky spojené s reformou zdravotnictví, důchodovou reformou a udržitelností nízkého deficitu státního rozpočtu. Na pořadu jednání byla rovněž úspěšnost České republiky při čerpání financí z Evropských fondů a jejich využívání. Účastníci jednání u kulatého stolu také diskutovali o síle české měny a výhledech České republiky na zavedení jednotné evropské měny.

V této souvislosti premiér Topolánek uvedl, že zavedení eura musí nutně předcházet stabilizace veřejných financí „takovým způsobem, abychom byli schopni vidět na několik let dopředu a získali jistotu, že splníme maastrichtská kritéria,“ upřesnil premiér. Podle jeho slov je přijetí eura v roce 2012 ohroženo, protože vláda příští rok nerozhodne o vstupu do systému směnných kurzů ERM II. V tomto systému musí každá země před přijetím eura setrvat dva roky za přesně stanovených podmínek, kdy se kurz kandidátské země musí pohybovat ve stanoveném rozmezí vůči společné evropské měně. Jako ústřední komplikaci při přijetí jednotné evropské měny premiér označil psychické zábrany občanů České republiky, kteří mají ke své měně kladný vztah. Obavy občanů ČR premiér označil jako racionální.

Veškerá jednání se odehrávala na pozadí tématu reforem. Úspěšné završení dvou prvních fází reformy veřejných financí naplánovaných do roku 2010 označil premiér Mirek Topolánek jako podmínku vyrovnaných státních i veřejných rozpočtů v časovém horizontu roku 2014. V jejich rámci by se měly uskutečnit i reformy důchodového, sociálního a zdravotního systému.“V roce 2014 chceme mít vyrovnané rozpočty státní i obecné,“ prohlásil premiér Topolánek s tím, že v uvedeném roce by mělo být celkové zdanění podstatně nižší než v roce 2006.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie