Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 6. 2007 10:02

Premiér Mirek Topolánek navštíví v pondělí Nizozemsko

Premiér Mirek Topolánek v pondělí odpoledne navštíví Nizozemsko, aby jednal s tamním předsedou vlády Janem Peterem Balkenendem.

Návštěva bude Topolánkovi trvat pouze pár hodin. Ještě dopoledne má premiér schůzi kabinetu ve Strakově akademii, večer se pak vrátí do Česka, aby se mohl v úterý přivítat spolu s prezidentem Václavem Klausem prezidenta Spojených státu George Bushe.

V rozhovorech se premiéři budou věnovat mimo jiné zájmu obou stran o institucionální reformu Evropské unie tak, aby byl reformní proces dokončen do roku 2009. Hovořit budou také o začlenění Česka do schengenského prostoru, o problematice Kosova a o ochraně základních lidských práv a svobod.

Nizozemsko chce, aby v nové evropské smlouvě bylo zakotveno právo národních parlamentů blokovat unijní legislativu. V Evropském parlamentu ve Štrasburku to Balkenende uvedl 23. května. Postavil se také proti používání slova ústava a symbolů připomínajících národní stát. Nizozemsko je také proti tomu, aby unie měla ministra zahraničí. Naopak by se nový text měl zmiňovat o současných hlavních problémech, jako je energetika, klimatické změny, přistěhovalectví a boj s terorismem.

Německo jako nynější předsednická země EU se snaží projekt nové smlouvy oživit a na summitu EU 21. a 22. června dosáhnout dohody o dalším postupu a hlavních rysech nové smlouvy. Nizozemsko spolu s Británií, Polskem a ČR jsou hlavními odpůrci ambicióznějšího textu.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie