Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 12. 2007 19:59

Premiér Mirek Topolánek ostře odsoudil vraždu Bénazír Bhuttové

"Násilí není prostředkem vyjádření politického či jiného názoru a nesmí být jako nástroj užíváno," uvedl mimo jiné český předseda vlády ve svém prohlášení.

"Ostře odsuzuji použití násilí, které vedlo ke smrti Bénazír Bhuttové, jejich příznivců a dalších lidí. Doufáme, že ti, co stojí za tímto krveprolitím, budou co nejrychleji dopadeni a odsouzeni," říká ve svém prohlášení premiér Mirek Topolánek a dodává, že násilí není prostředkem vyjádření politického či jiného názoru a nesmí být jako nástroj užíváno. Na závěr prohlášení vyjádřil naději, že "demokracie v Pákistánu bude dostatečně silná, aby se s touto ránou vyrovnala a země nesklouzla do ničivé spirály odvetného násilí".

Bénazír Bhuttová (54 let) je dcerou někdejšího pákistánského prezidenta (1971-1973) a premiéra (1973-1977), studovala v Oxfordu i Harvardu, patřila k jednomu z nejvlivněších rodů v Asii.
Koncem sedmdesátých a v první polovině osmdesátých let strávila Bhuttová pět let ve vězení.
V letech 1988-1990 a 1993-1996 se stala ministerskou předsedkyní. Z funkce musela odejít pro obviněním z korupce.
Od roku 1999 byla v exilu ve Velké Británii a ve Spojených arabských emirátech. V říjnu tohoto roku se vrátila do země s cílem kandidovat na premiérku. Již od jejího příletu do Pákistánu se ji pokoušeli muslimští radikálové zavraždit.

Prohlášení předsedy vlády ČR Mirka Topolánka naleznete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie