Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 1. 2009 12:01

Premiér: Mise je důkazem, že jsme na předsednictví připraveni

Barvy českého předsednictví
Barvy českého předsednictví
Premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek na mimořádné tiskové konferenci po úspěšném ukončení průlomové mise na Východ uvedl, že podpisem dohody Ruskou federací a Ukrajinou komunikační role České republiky v čele Evropy v operaci Gas končí. Svým evropským kolegům poděkoval za intenzivní podporu během složitých jednání.

Premiér: Byla to operativní a sofistikovaná operace

Předseda Rady Evropské unie Mirek Topolánek na dnešní tiskové konferenci po návratu z náročné mise informoval o průběhu jednání s Ruskou federací a Ukrajinou. "Snažili jsme se být aktivní a přinutit partnery k jednání. Obě strany byly přinuceny deklarovat, že nemíní brzdit dodávky plynu" uvedl Mirek Topolánek s tím, že od samého počátku byla vážná situace s dodávkami této komodity do Evropy konzultována s Evropskou komisí. Evropským kolegům premiér také vyjádřil poděkování za podporu a neustálý přísun aktuálních informací. 

Dohoda předložená českým předsednictvím a Evropskou komisí, kterou po Ruské federaci přijala posložitých jednáních Ukrajina, byla podle premiérových slov dnes podepsána evropským komisařem pro energetiku Andrisem Pielbagsem. "Naše role v této diplomatické misi končí," uvedl premiér s tím, že nyní otázku monitorovacích misí přebírá Evropská komise. Plyn do Evropy podle premiérových slov poteče tehdy, až ho pustí Ruská federace. "A ta ho pustí tehdy, až bude mít potvrzeno, že monitorovací týmy jsou na místě," informoval premiér. Plyn se po obnovení dodávek dostane do Evropy po 36 hodinách.

Premiér rovněž zdůraznil, že situace s dodávkami plynu byla Českou republikou monitorována již v průběhu podzimu. "Václav Bartuška (velvyslanec ČR pro energetiku) měl osobní kontakt se všemi hráči," potvrdil Mirek Topolánek. Jednání s ukrajinskou a ruskou stranou byla zahájena na samém počátku ledna, kdy se v Praze uskutečnilo setkání se zástupci ukrajinské strany. Následovalo jednání se zástupci ruského Gazpromu a ve dnech 5. a 6. ledna se uskutečnila mise ministra průmyslu a obchodu Martina Římana v Bruselu. Dne 7. ledna se v Bratislavě uskutečnilo setkání států V4, přičemž premiér zdůraznil, že po celou dobu probíhala intenzivní jednání s Evropskou komisí v čele s jejím předsedou José M. Barrosem.

Následná náročná jednání na Ukrajině a v Ruské federaci právě předseda Evropské komise José M. Barroso výrazně ocenil: "Děkuji zejména předsednictví Rady, premiéru Mirku Topolánkovi za jeho závěrečné úsilí usnadnit dohodu v Kyjevě a Moskvě," uvedl J. M. Barroso.


"Start roku pokládám za důkaz, že jsme připraveni a že je pravdou co jsem říkal, že Češi budou schopni pružně reagovat na problémy," prohlásil premiér Mirek Topolánek a zdůraznil, že vážnost situace vyžadující aktivní přístup České republiky, zastupující celou Evropskou unii, byla mimo jiné potvrzena zprávami z Bulharska, balkánského regionu a ze Slovenska, které pod vlivem energetické krize přistoupilo ke znovuzahájení provozu odstavené jaderné elektrárny.

Na 12. ledna byla českým předsednitvím do Bruselu svolána mimořádná Rada ministrů pro energetiku.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Komentář premiéra Mirka Topolánka k průběhu vyjednávání s Ruskou federací a Ukrajinou

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie