Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 2. 2019 16:31

Premiér na summitu EU-LAS: Ti, kdo byli vykořeněni, si zaslouží možnost začít znovu ve své vlasti

Premiér Andrej Babiš na summitu EU-LAS v Šarm aš-Šajchu opět vyzdvihl nutnost pomáhat lidem v nouzi přímo v místě, kde žijí.
Premiér Andrej Babiš na summitu EU-LAS v Šarm aš-Šajchu opět vyzdvihl nutnost pomáhat lidem v nouzi přímo v místě, kde žijí.
Předseda vlády Andrej Babiš pokračoval 25. února 2019 v účasti na Summitu EU-LAS v Šarm aš-Šajchu. Bilaterálně jednal se zástupci arabských států zejména o bezpečnosti, o pomoci v zamezení nelegální migrace nebo o obchodní spolupráci.

Druhý den summitu byla hlavním tématem podpora prosperity, stability a míru v zemích LAS. Integrace arabských států do většího celku a jejich propojení v oblasti ekonomické, bezpečnostní či politické spolupráce by mohly přinést stabilitu v regionu. V průběhu druhého plenárního zasedání přednesl český premiér projev, ve kterém hovořil o nelegální migraci v kontextu regionu Blízkého východu a severní Afriky a o nutnosti prohloubení spolupráce mezi EU a LAS.

„Bezpečnost a migrace jsou klíčové oblasti, o kterých bychom měli hovořit. Měli bychom pomáhat lidem ve skutečné nouzi a poskytnout jim naši pomoc přímo na místě. To znamená v místě, kde žijí, kde se jejich život stal nesnesitelným. Ti, kdo byli vykořeněni, si zaslouží možnost začít znovu a postupně, krok po kroku, budovat prosperitu ve své vlasti,“ řekl mimo jiné v projevu Andrej Babiš.

„Nemyslím si, že to dokážou bez naší pomoci. V žádném případě bych neřekl, že nalodění a vylodění a přestěhování do vzdálených končin prostřednictvím pašeráků může dlouhodobě pomoci někomu jinému než právě pašerákům. Pokud budeme bojovat proti organizovanému zločinu společně, můžeme uspět a nakonec obchod s lidmi zastavit,“ dodal.

Summit ukončila tisková konference, na níž promluvil předseda Evropské rady Donald Tusk, prezident Egyptské arabské republiky Abd al-Fattáh as-Sísí a generální tajemník Ligy arabských států Ahmed Aboul Gheit.

Bilaterální schůzky

Spolu s vicepremiérem Sultanátu Omán Sajídem Asaad Bin Tariq Bin Tajmur al-Sajídem mluvil Andrej Babiš o hospodářské a vědeckotechnické spolupráci, v rámci níž se v březnu do Ománu vypraví delegace českých podnikatelů a zástupců Akademie věd České republiky. Ománu český premiér nabídl pomoc při budování infrastruktury a obnovitelných zdrojů a rovněž ocenil stabilizační roli země v regionu Blízkého východu. Na závěr pozval premiér Babiš ománského vicepremiéra na návštěvu Prahy.

Premiér Babiš dnes dále jednal s ministrem zahraničních věcí Jordánského hášimovského království Ajmánem Safádím. Diskutovali zejména o bezpečnostní situaci v regionu, humanitární a rozvojové pomoci v jordánských uprchlických táborech, možnostech rozvoje diplomatických vztahů  a o průmyslové a obchodní spolupráci ČR a Jordánska.

S králem Saúdské Arábie Salmánem bin Abd al-Azízem as-Saúdem pak premiér Babiš hovořil především o ekonomické spolupráci obou zemí – Království Saúdské Arábie je třetím největším obchodním partnerem ČR na Blízkém východě. Rovněž prodiskutovali aktuální mezinárodněpolitické otázky a vztahy s Evropskou unií.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie