Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 4. 2009 8:23

Premiér na summitu G20: Fiskální stimuly k umožnění léčby světové ekonomiky

Český premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek se společně s ministrem financí a předsedou Rady Ecofin Miroslavem Kalouskem účastnil vrcholné schůzky skupiny G20.

Smyslem jednání hospodářsky nejvýznamnějších zemí bylo koordinovat postup při potírání následků ekonomické krize.

„Jako předseda Evropské rady mohu potvrdit, jak je mnohdy obtížné a přitom důležité dosáhnout shody a postupovat jednotně,“ prohlásil Mirek Topolánek, který na summitu zastupoval vlády členských států EU. „Vzhledem k tomu, že krize má globální povahu, musíme se jejím dopadům bránit koordinovaně na stejné globální úrovni,“ dodal premiér.

Výsledkem jednání dohoda

Rada EU se s Evropským parlamentem dohodla na financování pětimiliardového balíčku

Členské státy a Evropský parlament pod vedením českého předsednictví přijaly dohodu o příspěvku Společenství ve výši 5 mld. EUR na realizaci Plánu evropské hospodářské obnovy.

V rekordním čase tak byla sjednána dohoda, která má pro balíček opatření, jenž bude financovat rozvoj energetické infrastruktury a projekty vysokorychlostního internetu, zajistit 2,6 miliardy z rozpočtového přebytku za rok 2009 a 2,4 miliardy z disponibilních zdrojů na rok 2010.

Léčba světové ekonomiky

K summitu premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci po skončení jednání mimo jiné uvedl: „Výsledky summitu vytvoří prostředí, v němž se bude světová ekonomika pohybovat v následujících letech. Fiskální stimuly budou takové, jaké budou potřeba, aby se udržel pacient, tedy světová ekonomika, naživu, aby se umožnila další léčba".

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie