Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 10. 2011 12:04

Premiér Nečas: Vysoké školy musí vychovávat elitní studenty

Předseda vlády Petr Nečas se zúčastnil slavnostního zahájení akademického roku 2011/2012 vysokých škol České republiky.

Na půdě Slezské univerzity v Opavě vyzval vysoké školy, aby se zaměřily především na výchovu elitních absolventů, kteří pomohou zvýšit konkurenceschopnost naší země.

Vzdělaná společnost je podle předsedy vlády základem pro to, aby země obstála v mezinárodním srovnání. A vzdělanost je jedním z hlavních nástrojů, jak toho dosáhnout. Na setkání se zástupci vysokých škol premiér připomněl, že reforma vysokých škol je jedním z klíčových úkolů koaliční vlády.

"Naše vysoké školství dokázalo za posledních dvacet let obrovsky zvýšit kapacity. Na druhou stranu jsme udělali skok od elitního vzdělání, ke vzdělání, které je poskytováno masově. Nyní se musíme zaměřit na výchovu špičkových studentů," řekl předseda vlády.

Podle něj je neméně důležité propojit vědu a aplikovaný výzkum, a přispět tak ke zvýšení tlaku na inovace a celkovou modernizaci ekonomiky. "Vysokoškolské vzdělávání musí mít větší schopnost reagovat na měnící se ekonomické a společenské podmínky," řekl předseda vlády.

Zdůraznil také, že české vysoké školy musí usilovat o lepší umístění v mezinárodních žebříčcích.

Premiér Nečas také popřál mnoho úspěchů Slezské univerzitě v Opavě, která si v letošním roce připomíná 20. výročí působení. Předseda vlády ocenil, že si univerzita vydobyla důstojné místo mezi českými vysokoškolskými institucemi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie