Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 6. 2013 12:13

Premiér: Nejtěžší chvíle má ČR za sebou

Pozitivní vývoj počasí se bude s jistým zpožděním odrážet i na hydrologické situaci. Řekl to po jednání krizového a povodňového štábu premiér Petr Nečas.

Nejtěžší chvíle má ČR za sebou, pozitivní vývoj meteorologické situace se bude s jistým zpožděním vyvíjet a odrážet i na hydrologické situaci. Povodňové nebezpečí se ale stále ještě lokálně vyskytuje,“ dodal předseda vlády.

Premiér Petr Nečas také poděkoval všem občanům České republiky v postižených oblastech za zodpovědný a solidární přístup. „Za více než týden jsem projel Čechy křížem krážem a všude se lidé chovali rozumně s nesmírně rozumným přístupem. Chtěl bych také zopakovat poděkování všem členům povodňových komisí a lidem, kteří jsou zapojeni do integrovaného záchranného systému,“ dodal premiér.

Povodňový a krizový štáb dále rozhodl, že ukončí proces vypouštění přehrad na vltavské kaskádě při zachování schopnosti retenčních nádrží. Zítra pak vláda na návrh obou štábů zruší stav nouze v Libereckém kraji a současně zůstane plošné vyhlášení druhého stupně pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj.

Ústřední povodňová komise a Ústřední krizový štáb dnes ve svém usnesení dále zrušily povinnost hlídkové služby, úkol Povodí Vltavy vypouštět vodu z vltavské kaskády, povinnost povodňových komisí zachovat dosavadní stav protipovodňových zábran.

Dále zrušily plošně vyhlášené 2. stupně povodňové aktivity kromě Plzeňského, Jihočeského a Karlovarského kraje s tím, že místně vyhlášené stupně povodňové aktivity příslušnými povodňovými komisemi v těchto krajích zůstávají v platnosti.

Krizový štáb a povodňová komise také upozornily na trvající zákaz plavby na všech plochách, kde je i základní stupeň povodňové aktivity a poděkovaly všem povodňovým komisím a složkám integrovaného záchranného systému a občanům za přístup při zvládání povodňového nebezpečí.

Vláda zajistí finanční prostředky na obnovu

Kromě 1,3 miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury určených k rekonstrukci silnic I. - III. třídy, a dále vyčleněných 4 miliard, z nichž 2 miliardy jsou určeny na rekonstrukci dopravní infrastruktury, rozhodne zítra vláda o použití dalších 2 miliard.

Podle premiéra je vláda připravena zajistit v případě potřeby i další finanční prostředky. „Očekáváme, že nejde o konečnou částku a zajistíme tolik finančních prostředků, kolik bude nezbytné,“ řekl předseda vlády a upozornil na omezené možnosti absorpční investiční kapacity před začátkem letošní zimní sezony. „Významné investiční částky budou spíše předmětem příštího roku. Ale to, co letos bude nezbytné zajistit, zafinancuje státní rozpočet,“ dodal Petr Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Premiér Nečas k povodňovým škodám na tiskové konferenci po jednání krizového a povodňového štábu, 11. června 2013

Premiér Nečas k pozitivnímu vývoji meteorologické situace na tiskové konferenci po jednání krizového a povodňového štábu, 11. června 2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie