Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 9. 2013 10:47

Premiér: Nespoléhejme se pouze na evropské prostředky, spoléhejme se na sebe!

Předseda vlády Jiří Rusnok se ve čtvrtek 19. září 2013 zúčastnil sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Českých Budějovicích.
Předseda vlády Jiří Rusnok se ve čtvrtek 19. září 2013 zúčastnil sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Českých Budějovicích.
Předseda vlády Jiří Rusnok se zúčastnil sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Českých Budějovicích.

Ve svém projevu premiér mluvil o současném i budoucím čerpání evropských prostředků. „Přes pozitivní efekty z řady více než 40 tisíc podpořených projektů bohužel není stav čerpání některých programů dobrý. Podle aktuálních dat k červenci 2013 byla doposud vydána Rozhodnutí o poskytnutí dotace v celkové výši 690 mld. Kč, toto činí 87 % celkové alokace,“ řekl premiér s tím, že jeho vláda minimalizuje riziko dalších ztrát.

Z chyb z minulosti je podle premiéra potřeba se poučit při dalším programovacím období. „Věřím, že pomocí zavedení jednotného metodického prostředí, jednotné terminologie a plné elektronizace systému společně můžeme vytvořit průhlednou a efektivní implementaci fondů EU v ČR a přívětivé a transparentní prostředí pro příjemce,“ uvedl předseda vlády s tím, že na programovací období 2014 – 2020 je vyčleněno 23 miliard euro, a to při snížení celkového objemu unijního rozpočtu.

Nespoléhejme se ale pouze na evropské prostředky, spoléhejme se na sebe! Bez efektivního vládnutí, rozumných prorůstových opatření, lepšího výběru daní, efektivního nakládání s veřejnými prostředky nemůžeme dosáhnout ekonomického růstu a růstu životní úrovně všech občanů. To je v rukou nejen státu, tak také vás zástupců měst a obcí!“ řekl zástupcům měst a obcí premiér Jiří Rusnok.

Premiér také připomenul, že od ledna 2013 platí zákon o rozpočtovém určení daní, který přidal zejména menším obcím, narovnal nejpropastnější rozdíly mezi obcemi a zavedl transparentnější rozdělování peněz. Česká republika se stále však nachází v hospodářské krizi. Vláda sice přijala a přijímá opatření pro oživení hospodářství. Od těch však nelze očekávat okamžité zvýšení příjmů do veřejných rozpočtů.

Certifikováno, tj. kdy peníze přicházejí z Bruselu do ČR, je však jen 260 mld. Kč, což je jen třetina z celkové alokace.

Nejlépe čerpané operační programy
ROP Jihovýchod 57,9%
ROP Jihozápad 54,4%

Nejrizikovějšími programy, které mají s čerpáním peněz největší problémy a u kterých je certifikováno nejméně prostředků
Integrovaný OP 24,8%
OP Životní prostředí 24,5%
ROP Severozápad 23,8%
OP Výzkum, vývoj pro inovace 14,2%

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie