Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 4. 2009 13:43

Premiér: Nezavinil jsem současnou situaci

Předseda vlády Mirek Topolánek před odletem na summit G20 do Londýna svolal krátký briefing k současné politické situaci.

Ve svém proslovu upozornil, že za současnou situaci nenese zodpovědnost a dále se již nenechá vydírat. Níže uvádíme přepis z tohoto vystoupení.

"K vyjádření Jiřího Paroubka. Musím říci, že jsem to nebyl ani já, ani ODS, kdo zavinil současnou situaci a kdy se teprve po pádu vlády hledá řešení, co dále. Nebyl jsem to já, ani ODS, kdo zbytečně tuto situaci ještě zhoršil tím, že vyvolal nesmyslný časový tlak a prohloubil nejistotu na politické scéně. Jsme v situaci, kdy nikoliv mou vinou a vinou ODS uprostřed českého předsednictví v EU padla vláda, kdy jiné řešení není na stole, kdy oproti ústavním zvyklostem nebyl předseda nejsilnější strany pověřen sestavením vlády nové a kdy v rozporu s evropskými zvyklostmi není prezidentem republiky jasně garantován dostatečný časový prostor pro vyjednávání o nové vládě.

Jako zodpovědný politik se nicméně snažím najít takové řešení, které bude v zájmu nikoliv jen ODS, ale všech občanů. Právě proto se však odmítám nechat dále vydírat. V situaci, kdy jsme s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem a předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem dospěli k postupným a dílčím závěrům případné dohody, nicméně tato dohoda není ani definitivně dojednána, ani podepsána, pokládám za naprosto neodpovědné veřejně vršit další požadavky, mluvit o konkrétních jménech a zvyšovat už tak dost velké politické napětí. Každý, kdo tak činí, musí tak činit s vědomím, že tím možnost jakékoliv dohody vzdaluje a přebírá tak plnou odpovědnost za případný krach jednání a prohloubení politické krize.

Ptám se Jiřího Paroubka zda mu skutečně jde o dohodu čtyř demokratických stran, nebo jednání pouze předstírá a má už spolu s KSČM zajištěno 101 hlasů poslanců. V tom případě ho vyzývám, aby požádal prezidenta republiky k pověření sestavení vlády.

Odmítám sestavování jiné než překlenovací vlády a nemám ambice takovou vládu politicky ovlivňovat a činit z ní tak vládu koaliční, odmítám jakýkoliv podíl komunistů na tomto řešení a odmítám jakékoliv personální spekulace. Děkuji."

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

M. Topolánek - prohlášení k politické situaci - briefing

Fotogalerie [F] fotogalerie