Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 9. 2009 13:36

Premiér: Obama oznámil, že ustupuje od plánu vybudovat radar v Česku

Premiér Jan Fischer a místopředseda vlády Jan Kohout / PM Jan Fischer and the Vice-chairman of the government Jan Kohout, 17.9.2009
Premiér Jan Fischer a místopředseda vlády Jan Kohout / PM Jan Fischer and the Vice-chairman of the government Jan Kohout, 17.9.2009
Projev premiéra Jana Fischera k postoji Spojených států k protiraketové obraně ve střední Evropě.

Dnes krátce po půlnoci se se mnou telefonicky spojil prezident Spojených států Barack Obama, aby mi oznámil, že jeho vláda ustupuje od záměru vybudovat na území České republiky radar protiraketové obrany. O tomto rozhodnutí jsem vzápětí informoval prezidenta republiky.

Česká republika bere rozhodnutí prezidenta Spojených států Baracka Obamy na vědomí.

Možnosti, že američtí spojenci od záměru vybudovat protiraketový štít ve střední Evropě, jsme si byli vědomi.

Na dubnovém summitu Severoatlantické aliance jsme přijali rozhodnutí zaměřené primárně na výstavbu obrany proti reálným a existujícím hrozbám – tedy raketám krátkého a středního doletu.

Očekáváme, že Spojené státy budou i nadále spolupracovat s ČR na uzavření doprovodných dohod o vzájemné vědeckotechnické a vojenské spolupráci, včetně financování konkrétních projektů.

Prezident Obama mne ujistil o tom, že USA v této věci svůj přístup nezmění.

Dnes odpoledne místopředseda vlády a ministr zahraničí Jan Kohout povede jednání s americkou stranou o podrobnostech tohoto rozhodnutí.

Za americkou stranu se tohoto jednání zúčastní náměstkyně ministryně USA pro kontrolu zbrojení a odzbrojení paní Ellen Tauscher a náměstkyně ministra obrany USA pro politické záležitosti paní Michele Flournoy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Komentář premiéra k postoji USA k protiraketové obraně ve střední Evropě

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie