Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 11. 2022 13:04

Premiér Petr Fiala na velitelském shromáždění Armády České republiky zdůraznil naléhavost modernizace armády a poděkoval vojákům za jejich službu

Premiér Petr Fiala v projevu před Velitelským shromážděním poděkoval příslušníkům Armády ČR za jejich práci, 22. listopadu 2022.
Premiér Petr Fiala v projevu před Velitelským shromážděním poděkoval příslušníkům Armády ČR za jejich práci, 22. listopadu 2022.
Premiér Petra Fiala se v úterý 22. listopadu 2022 v hlavním sále Ministerstva obrany zúčastnil každoročního shromáždění velitelského sboru s velením české armády a hlavními představiteli resortu obrany. Velitelského shromáždění se zúčastnili také prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman, ministryně obrany Jana Černochová a náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálmajor Karel Řehka.

Předseda vlády v projevu poukázal na nezbytnost modernizace armády. Válka na Ukrajině, kterou vyvolalo Rusko a trvá už devět měsíců, je podle něj varovným signálem. „Rizika přirozeně doléhají přímo na Českou republiku a je naší povinností na ně reagovat, a to v prvé řadě zvyšováním připravenosti naší armády. Naše vláda od začátku kladla důraz na modernizaci ozbrojených sil a na to, abychom pro vás zajistili adekvátní zdroje. Jsou to závazky, které jsme začlenili do svého programového prohlášení, a paní ministryně Černochová je pak dále rozpracovala ve svém Desateru pro obranu. Situace na Ukrajině jen potvrdila, že to byla správná rozhodnutí a správné priority,“ řekl premiér a dodal, že jeho vláda chce do roku 2024 do obrany investovat dvě procenta HDP ročně. Letošní výdaje na obranu činí 89,1 miliardy, což je 1,35 % HDP. Pro příští rok vláda počítá s částkou 111,8 miliardy, tj. 1,51 % HDP.

Armáda pořídí například 52 francouzských děl Caesar na českých podvozcích Tatra 8 x 8 a obdobně probíhá také výroba obrněných vozidel Titus 6 x 6. Ministerstvo obrany v srpnu podepsalo smlouvu na dodání 209 těžkých nákladních terénních automobilů Tatra a armáda bude mít také 15 nových tanků. „Podařil se zásadní posun v akvizici nových bojových vozidel pěchoty, s Německem jsme dojednali mechanismus pořízení nových tanků, Spojené státy nám dodají osm dalších helikoptér a uvolnily na modernizaci české armády pomoc dosahující téměř tří miliard korun. Zároveň s nimi jednáme o pořízení letounů F-35, které naše letectvo posunou do 21. století. To jsou dobré zprávy. Rozhodně chceme využít veškeré příležitosti k modernizaci Armády České republiky,“ řekl předseda vlády.

Vojákům ve svém projevu premiér Petr Fiala poděkoval za to, jak rychle dokázali zařídit dodávky zbraní a munice na Ukrajinu. „Především díky vám jsme se zařadili mezi nejvýznamnější podporovatele Ukrajiny v Evropě. Významným příspěvkem Česka k obraně Ukrajiny je také poskytování výzbroje a výcviku. Vláda 16. listopadu schválila pobyt a výcvik ukrajinských vojáků na českém území, který opět zabezpečí Armáda ČR. Podle schváleného mandátu počítáme se sérií pěti rotací, pokaždé s kapacitou až 800 vojáků. Tato pomoc zatím vychází z bilaterální dohody mezi Českem a Ukrajinou, ale výhledově ji převedeme pod asistenční misi Evropské unie,“ uvedl předseda vlády a zmínil, že válka na Ukrajině posílila jednotu západních zemí a akceschopnost mezinárodních institucí. „Na rozdíl od předcházejících ruských provokací se tentokrát západní demokracie neomezily jen na diplomatické nóty a symbolické sankce," řekl premiér a připomněl, že primárním rámcem bezpečnosti České republiky je Severoatlantická aliance.

„Chci ocenit aktivní roli armády v zahraničí. Vedeme mnohonárodní bojové uskupení na Slovensku, významně přispíváme do podobných aliančních uskupení v Pobaltí, dokázali jsme operativně prodloužit působení našich vzdušných sil v Litvě,“ uvedl premiér a dodal, že česká armáda si podle něj vybudovala skvělé jméno na zahraničních misích v Kosovu, Bosně a Hercegovině, v Mali, Iráku a Kuvajtu, na Sinajském poloostrově nebo na unijní misi bojující proti nelegální migraci ve Středomoří. „Významně tím přispíváte k mezinárodní bezpečnosti i k propagaci dobrého jména České republiky ve světě, a proto bych vám za tuto dobrou práci chtěl zvlášť poděkovat.“

V závěru projevu ocenil premiér Fiala službu armádního generála Aleše Opaty, kterého v červenci nahradil generálmajor Karel Řehka. „Generál Řehka se své funkce zhostil v mimořádně složité době, ale jeho široké zkušenosti a výsledky jsou myslím dobrou zárukou, že se Česká republika na svou armádu bude moct i nadále spolehnout,“ řekl předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie