Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 1. 2023 15:07

Premiér Petr Fiala navštívil Ministerstvo průmyslu a obchodu

Tisková konference po konci bilanční schůzky na MPO, 31. ledna 2023.
Tisková konference po konci bilanční schůzky na MPO, 31. ledna 2023.
Předseda vlády Petr Fiala v úterý 31. ledna 2023 uskutečnil svou již desátou bilanční návštěvu. S ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou hovořil zejména o stavu energetiky v České republice a důsledcích ruské agrese na Ukrajině.

Premiér připomněl, že se podařilo zažehnat hrozbu, která vyplývala z ruského zneužívání energetiky a nedostatku plynu jako zbraně. V loňském roce Česká republika dosáhla i přes ukončení dodávek přes plynovod Nord Stream 1 nejvyšších dodávek plynu v historii. A rekordně vysoké jsou dodnes. Aktuálně jsou zásobníky naplněny na 74 % celkové kapacity. Česká republika v loňském roce snížila svou závislost na ruském plynu z původních 97% na aktuální maximálně 4%. Plyn z Ruska stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG ze zámoří. 

Předcházela tomu řada novel, vyhlášek, intenzivní spolupráce s obchodníky, spolupráce na unijní úrovni, zajištění podílu v terminálu na zkapalněný zemní plyn v Holandsku, pomohlo nám počasí, ale zásadní podíl na tom máme my všichni. V loňském roce se nám podařilo ušetřit skoro 2 miliardy metrů krychlových plynu, tedy zásobu, která vystačí skoro na 2 zimní měsíce, a to je opravdu skvělý počin, za který moc všem děkuji,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Společně s tím, jak Evropa, včetně České republiky, přesvědčila trhy, že tuto zimu z hlediska zásob plynu zvládne, začaly klesat také jeho ceny a s ním také ceny elektřiny na světových trzích. Cena plynu je zpět na úrovni ze září 2021 (aktuálně mezi 50 a 60 euro/MWh), cena elektřiny na úrovni loňského března (kolem 150 eur/MWh).

„Vzhledem k tomu, že obchodníci z důvodu ochrany zákazníků nakupují energie postupně, v cenách zákazníků se to bude také projevovat postupně v průběhu roku. My ale s nimi spolupracujeme na tom, aby k tomu došlo co nejdříve. A již se tak začíná dít. Než tomu tak bude, zavedli jsme stropy cen energií jak pro domácnosti, tak pro malé a střední firmy, a i pro velké podniky,“ doplnil premiér.

Kromě těchto opatření podniká Ministerstvo průmyslu a obchodu také dlouhodobé kroky směrem ke zbavování se závislosti na Rusku a zajišťování energetické suverenity. Pokračuje tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Jedná se o největší investiční akci v dějinách České republiky, která zásadně posílí energetickou bezpečnost naší země.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dále prosadilo novelu zákona, která výrazně ulehčí výstavbu obnovitelných zdrojů.

Chystá se také série podnikatelských misí mimo evropské teritorium, které pomohou podnikatelům a exportérům překonat toto těžké období.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je podle premiéra Fialy získání detailních informací o tom, co se ministrům podařilo a na co je potřeba se ještě více soustředit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie