Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 10. 2022 10:44

Premiér Petr Fiala navštívil Ministerstvo vnitra

Tisková konference po bilanční návštěvě premiéra Petra Fialy na Ministerstvu vnitra, 18. října 2022.
Tisková konference po bilanční návštěvě premiéra Petra Fialy na Ministerstvu vnitra, 18. října 2022.
Předseda vlády Petr Fiala pokračoval v úterý 18. října v sérii bilančních návštěv ministerstev. Tentokrát premiér hovořil s prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra Vítem Rakušanem zejména o uprchlické krizi, kterou zapříčinila Putinova agrese na Ukrajině, nelegální migraci, ale i o plnění programového prohlášení vlády.

Hlavními tématy bilančního setkání byl včasný zásah proti migraci ze Sýrie a uprchlická krize způsobená válkou na Ukrajině. „Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana se muselo od nástupu naší vlády potýkat s celou řadou velkých výzev. Zvládli jsme poskytnout dočasnou ochranu k dnešnímu dni pro necelých 450 tisíc lidí. Panu ministru Rakušanovi a jeho týmu jsem tak měl možnost poděkovat za velmi dobrou práci, kterou obdivují i další evropské země. Více než sto tisíc ukrajinských uprchlíků je na našem pracovním trhu, což je také velký úspěch,“ řekl na Ministerstvu vnitra předseda vlády.

Jednou z mnoha výzev je i migrace přicházející do Evropy ze Sýrie. Podle premiéra zavedení hraničních kontrol na česko-slovenských hranicích zafungovalo. „Dobrou zprávou je, že se v posledních dnech počet osob zachycených v rámci tranzitní nelegální migrace na území ČR snížil. Zároveň pracujeme na tom, abychom odradili převaděče a další organizátory nelegální migrace. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti připravuje novelu trestního zákoníku, která umožní efektivněji stíhat pachatele této trestné činnosti,“ uvedl Petr Fiala a poděkoval ministru vnitra za jeho diplomatické aktivity.

Jednou z vládních priorit je i boj proti dezinformacím a strategická komunikace státu. Právě na těchto výzvách nyní ministerstvo vnitra usilovně pracuje. „Ministerstvo vnitra aktuálně připravuje návrh zákona o omezení šíření obsahu ohrožujícího národní bezpečnost. Jde o jeden z důležitých úkolů, který v oblasti legislativy ministerstvo má a ve kterém kontinuálně navazujeme na aktivity předcházející vlády. Pro nás oba je absolutně klíčové zachování všech svobod pro občany, respekt k právu, vyjadřovat se, ale současně musíme být schopni čelit dezinformacím. Důležité jsou i nelegislativní nástroje a chci ocenit, jak na Ministerstvu vnitra funguje strategická komunikace,“ sdělil premiér Petr Fiala a dodal, že další týmy pro strategickou komunikaci státu budou vznikat i na Ministerstvu obrany a Ministerstvu zahraničních věcí.

Premiér s prvním místopředsedou vlády hovořil také o postupující digitalizaci státu, která by měla zahrnout i přechod k elektronickým občanským průkazům. Ministerstvo vnitra také chystá v rámci snah vlády snižovat počty úředníků další systemizaci služebních míst.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i dále. Účelem schůzek je podle Petra Fialy získání detailních informací o tom, co se našim ministrům podařilo a v čem je naopak potřeba se ještě víc soustředit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie