Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 6. 2022 17:41

Premiér Petr Fiala navštívil v Brně špičkové výukové centrum pro mediky a moderní aquaponickou farmu

Premiér Petr Fiala sleduje ukázku operace v Simulačním centru Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, 13. června 2022.
Premiér Petr Fiala sleduje ukázku operace v Simulačním centru Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, 13. června 2022.
Již bezmála dva roky mohou budoucí lékaři a zdravotníci a jejich pedagogové na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity Brno využívat k výuce špičkové moderní výukové pracoviště – simulační centrum. Jeho slavnostní otevření, které oddálila pandemie nemoci covid-19, se uskutečnilo v pondělí 13. června 2022 za účasti předsedy vlády Petra Fialy, ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové. Premiér Fiala poté v Brně navštívil i aquaponickou farmu Future Farming a základní a mateřskou školu v Pohořelicích u Brna.

Premiér Petr Fiala při slavnostním otevření Simulačního centra Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ocenil jedinečnost celého projektu i rychlost, jakou byl realizován. Projekt SIMU je podle něj unikátní z mnoha hledisek. Kromě rychlosti a jedinečnosti v evropském kontextu třeba i tím, že i samotná budova získala řadu cen za architekturu a design.

Jako předseda vlády mám obrovskou radost, že se něco tak unikátního a mimořádného podařilo vybudovat tady v České republice,“ uvedl premiér Fiala. „Když u nás investujeme do velkých infrastrukturních projektů pro akademické prostředí, tak skoro vždy jsou to projekty, které primárně podporují vědu, výzkum a až sekundárně vzdělávání. A tady je to právě naopak. Tento projekt je primárně zaměřen na vzdělávání, což je úžasné, a myslím, že to svědčí o velké prozíravosti vedení univerzity a lékařské fakulty, ať už toho předcházejícího, nebo toho současného. Protože soustředit se i na podporu vzdělávání, na to, aby tu byly nejnovější, nejmodernější výukové metody, abychom i v této oblasti byli konkurenceschopní, to je mimořádně důležité z hlediska budoucnosti,“ poukázal předseda vlády a připomněl, že české zdravotnictví trpí chronickým nedostatkem lékařů a zdravotnického personálu.

Po slavnostním otevření si předseda vlády a přítomní ministři za doprovodu přednosty Ústavu simulační medicíny Petra Štourače prohlédli jednotlivá pracoviště simulačního centra, kde za využití nejmodernější techniky získávají potřebné zkušenosti budoucí chirurgové, ortopedi, neurochirurgové, porodníci, ale také stomatologové, anesteziologové a studenti dalších lékařských a zdravotnických oborů.

Poté se premiér Fiala přesunul do Dolních Heršpic, kde si v doprovodu zakladatelů společnosti Future Farming Michala Fojtíka a Martina Podoby prohlédl moderní, vysoce ekologickou aquaponickou farmu, ve které pěstují zeleninu s minimálními nároky na spotřebu vody. „Spojují tu chov ryb s pěstováním zeleniny. Představili mi i koncept, který chtějí rozvíjet, a zdá se mi, že toto jsou ty moderní přístupy k zemědělství, které určitě stojí za pozornost,“ konstatoval premiér Fiala.

Na závěr programu na Brněnsku zavítal předseda vlády do Základní a mateřské školy Pohořelice. Seznámil se například s projektem rozšíření mateřské školy o dětské skupiny za pomoci připraveného vládního dotačního programu. V obci si prohlédl také místní středisko volného času a komunitní centrum Pfann.

Do Pohořelic jsem se vydal proto, že patří k okruhu kolem Brna, a víme, že v České republice máme trochu problémy s příměstskými oblastmi, ať už kolem Brna, nebo kolem Prahy, pokud jde o kapacitu školek a škol. A v Pohořelicích to řeší velmi dobře. Opakovaně jsou schopni zvětšovat kapacity školek i škol, využívají dobře dotační tituly, projekty, které existují, a velmi chytrým způsobem zajišťují potřebnou kapacitu,“ dodal český premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie