Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 1. 2022 17:05

Premiér Petr Fiala představil tým svých poradců, jsou mezi nimi špičkoví odborníci napříč obory

Premiér Petr Fiala představil veřejnosti tým expertů, kteří mu budou v rámci svých odborných kompetencí radit během působení ve funkci předsedy vlády. Mezi jeho poradci jsou mimo jiné přední ekonomové, lékaři či legislativci.

V ekonomické oblasti budou předsedovi vlády radit například hlavní ekonomka a členka dozorčí rady Raiffeisenbank. Helena Horská, která je uznávanou odbornicí na měnovou politiku, či Štěpán Křeček, hlavní ekonom ve společnosti BH Securities a specialista na makroekonomii a tržní analýzu. Poradcem premiéra pro otázky zahraniční politiky a bezpečnosti se stal Tomáš Pojar, prorektor Vysoké školy CEVRO Institut, bezpečnostní analytik a konzultant v oblasti obrany, bezpečnosti a mezinárodních vztahů, který v minulosti působil mj. jako český velvyslanec v Izraeli.

S oblastí eGovernmentu a digitální transformace bude předsedovi vlády pomáhat viceprezident Hospodářské komory ČR, prezident ICT Unie a místopředseda Rady vlády pro informační společnost Zdeněk Zajíček a poradcem pro oblast médií a dezinformací se stal Michal Klíma, předseda Nadačního fondu obětem holocaustu a bývalý generální ředitel vydavatelství Lidové noviny, Economia a Vltava Labe Media.

Ve velmi exponované oblasti zdravotnictví budou Fialovými poradci profesor 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka a emeritní přednosta KDCHOT Brno a proděkan LF Masarykovy univerzity Petr Gál.

Tým poradců předsedy vlády tvoří také ekonomický analytik David Havlíček, vedoucí Úseku finančního a správy pojistných událostí v EGAP, hlavní analytička Hospodářské komory ČR Karina Kubelková, ekonom se zaměřením na ekonomii práce, ekonomii veřejného sektoru a ekonomii školství a vzdělávání Daniel Münich, specialista na zemědělskou politiku Jakub Kajzler, odborník na monitoring a analýzu legislativy Evropské unie Ondřej Krutílek, jenž se specializuje především na oblast politiky životního prostředí, a vedoucí Katedry sportovních her a člen vědecké rady na Masarykově univerzitě Jiří Nykodým. Poradcem přes oblast vzdělávání a školství pak bude Jiří Nantl, ředitel Středoevropského technologického institutu na Masarykově univerzitě, který v minulosti působil jako ředitel odboru vysokých škol a náměstek ministra na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

„Už od doby, kdy jsem řídil Masarykovu univerzitu, jsem zvyklý pracovat v týmu. Bez kvalitního týmu nemůže člověk ve vedení jakékoliv instituce uspět a o státu to platí dvojnásob. Jsem rád, že se mi podařilo domluvit se s řadou takto kvalitních osobností napříč řadou oborů od ekonomie po životní prostředí, a těším se na spolupráci s nimi,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Profily poradců předsedy vlády Petra Fialy na našich stránkách.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie