Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 5. 2023 10:35

Premiér Petr Fiala přijal předsedkyni vlády Litevské republiky Ingridu Šimonytė

Předseda vlády Petr Fiala se v Brně setkal s litevskou premiérkou Ingridou Šimonytė, 30. května 2023.
Předseda vlády Petr Fiala se v Brně setkal s litevskou premiérkou Ingridou Šimonytė, 30. května 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala přijal v úterý 30. května 2023 v Brně litevskou premiérku Ingridu Šimonytė. Jednali spolu o ekonomické a vojenské spolupráci a mezinárodní situaci v období před blížícím se summitem NATO ve Vilniusu.

Premiér využil této příležitosti a připomněl, že Česká republika vnímá Litvu jako svého přirozeného partnera a spojence, jelikož obě země sdílí stejné hodnoty. 

„Hovořili jsme o strategických otázkách, o geopolitických otázkách, o tom, jak dál pomáhat Ukrajině na evropské úrovni. Bavili jsme se také o situaci v Bělorusku, která vůbec není jednoduchá. Společně můžeme pomoci utvářet politiku EU i NATO s využitím naší jedinečné historické perspektivy. Je velmi důležité, že summit NATO se koná právě ve Vilniusu, je to důležitý signál a symbol toho, že NATO si je vědomo nebezpečí, kterému čelí, že Severoatlantická aliance je připravena posilovat východní křídlo a dělat všechno pro bezpečnost každého členského státu. Nakonec i ČR má své vojáky na Litvě,“ řekl premiér Fiala.

ČR vítá diskusi NATO o Číně a stále doufá v brzký vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Jasně se podle českého premiéra ukazuje, že úzká diskuse mezi EU a NATO se vyplácí. 

„Bavíme se i o možnosti posílit spolupráci v obranném průmyslu, což je další oblast, která je pro nás velice důležitá a naše firmy jsou v tomto celosvětově úspěšné. Chápeme potřebu více investovat do obrany. V debatě o zvýšení cílů výdajů na obranu ve Vilniusu jsme otevření,“ dodal Fiala.

Premiér také připomněl, že Litva je pro ČR velmi důležitým obchodním partnerem. Vzájemný obchodní obrat se od roku 2003 zvýšil téměř pětinásobně a vyznačuje se dlouhodobým pozitivním saldem. Od roku 2020 obrat vzájemného obchodu každoročně dosahuje více než 1 miliardy eur. Dopravní podnik Vilniusu v dubnu 2023 oznámil, že česká společnost Škoda Group a.s. zvítězila ve výběrovém řízení na nákup nových trolejbusů pro hlavní město. Do roku 2025 má dodat celkem 91 trolejbusů. 

„Není divu, že Litva je naším největším obchodním partnerem mezi pobaltskými státy. Jsme rádi, že vidíme pokračující růst vzájemného obchodu, který v loňském roce 2022 dosáhl 1,5 miliardy eur. Velmi oceňuji konkrétní zakázku 91 trolejbusů české výroby pro Vilnius. Je to pro nás povzbudivý příklad. Stále existuje mnoho příležitostí k posílení této spolupráce,“ ocenil Fiala.

Předsedkyně vlády Litevské republiky přijela do ČR ze Slovenska. Kromě pracovní snídaně s premiérem Petrem Fialou se také setkala s vedením Masarykovy univerzity, navštívila vilu Tugendhat a prohlédla si výstavu „Pod cizím nebem“ připomínající 80. výročí prvních sovětských deportací z Litvy na Sibiř, kterou premiér Fiala v loňském roce zahajoval v Praze na Kampě společně s litevským prezidentem Gitanasem Nausėdou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie