Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 7. 2022 16:24

Premiér Petr Fiala přijal předsedu vlády Chorvatska Andreje Plenkoviće

Společné foto premiérů České republiky Petra Fialy a Chorvatska Andreje Plenkoviće, 7. července 2022.
Společné foto premiérů České republiky Petra Fialy a Chorvatska Andreje Plenkoviće, 7. července 2022.
Premiér Petr Fiala přijal ve čtvrtek 7. července 2022 na Úřadu vlády ministerského předsedu Chorvatska Andreje Plenkoviće. Během pracovního jednání hovořili především o energetické bezpečnosti. Diskutovali i další evropské záležitosti, s ohledem na české předsednictví v Radě EU.

Oba premiéři ocenili vynikající vzájemné vztahy. Silným pojítkem obou zemí jsou krajanské menšiny v obou zemích a vysoký počet turistů. Oba státníci spolu hovořili především o možnostech spolupráce v energetice. Česká republika má zájem využívat chorvatské LNG terminály a kapacity na přepravu ropy.

Vztahy mezi oběma našimi zeměmi jsou vynikající. Nejen proto, že jsme spojenci v EU a NATO, ale také proto, že nás pojí silné bilaterální vztahy na všech možných úrovních. S panem premiérem jsme hovořili o možnostech spolupráce v energetice. Česká republika má zájem o využívání některých možností, které Chorvatsko má. Bavili jsme se o budování LNG terminálů či kapacitách na přepravu ropy. Ropa z přístavů jižní Evropy je pro nás klíčová jako náhrada ropy, kterou odebíráme z Ruska. To jsou všechno potenciály, které musíme využít, a o tom jsme diskutovali,“ uvedl předseda vlády.

Dalším tématem jednání bylo české předsednictví v Radě EU. Premiéři hovořili zejména o integraci zemí západního Balkánu a hlavních cílech, které si naše předsednictví v této oblasti vytyčilo.

Dotkli jsme se i otázek, které souvisejí s českým předsednictvím v Radě EU a souvisejí s Chorvatskem a jeho zájmy. Chtěli bychom se posunout v otázce integrace západního Balkánu, včetně Bosny a Hercegoviny. Tam jde o kandidátský status, v případě Severní Makedonie a Albánie o zahájení přístupových jednání. Jedno z velkých témat, o kterých jsme mluvili, je přistoupení Chorvatska do schengenského prostoru. ČR tento krok podporuje. Jsme přesvědčeni, že Chorvatsko splňuje všechny podmínky a budeme dělat vše pro to, aby v průběhu našeho předsednictví padlo rozhodnutí o přijetí Chorvatska od začátku příštího roku,“ dodal český premiér.

Premiéři se zároveň shodli na tom, že je potřeba nadále podporovat Ukrajinu ve válce proti ruskému agresorovi, vojensky, ekonomicky i humanitárně. Česká republika je také připravena podpořit zpřísnění sankcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie