Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 10. 2022 14:22

Premiér Petr Fiala se setkal se zástupci Japonské obchodní federace Keidanren

Premiér Petr Fiala vítá zástupce Japonské federace ekonomických organizací Keidanren, 11. října 2022.
Premiér Petr Fiala vítá zástupce Japonské federace ekonomických organizací Keidanren, 11. října 2022.
Premiér Petra Fiala se v úterý 11. října 2022 setkal se zástupci Japonské federace ekonomických organizací Keidanren. Ta vznikla v roce 2002 a tvoří ji 1461 společností, 109 průmyslových sdružení a 47 regionálních poboček. Předseda vlády během jednání vyjádřil svou podporu posílení vzájemné spolupráce v řadě oblastí, zejména však v oblasti energetiky, moderních technologií a vědy, výzkumu a inovací.

Setkání iniciovala japonská strana s ohledem na příznivý ekonomický vztah mezi Českou republikou a Japonskem, které je jedním z největších investorů v České republice a významným obchodním partnerem v regionu východní Asie. Důvodem návštěvy bylo mimo jiné i předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.

Hlavními tématy jednání byla energetická bezpečnost, spolupráce v jaderné energetice a zelená transformace našich ekonomik. „Je naším přáním posílit naši vzájemnou spolupráci a využít její potenciál na maximum. Stojí před námi velké výzvy a rádi bychom proto využili zkušeností našich japonských partnerů,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Po havárii jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011 Japonsko začalo klást velký důraz na rozvoj bezpečného využití jádra. V souladu s vládní strategií Green Growth Strategy Through Achieving Carbon Neutrality 2050 deklaruje Japonsko stejně jako Česká republika ochotu využít jádro a obnovitelných zdrojů energie ke snižování emisí CO2.

„Vidíme velký potenciál pro rozvoj spolupráce v oblasti jaderné energetiky a výzkumu CO2 a jeho následné využití,“ řekl na jednání člen představenstva Keidanren Tošiaki Higašihara.

„Důležitá je také ochrana životního prostředí a sociální rozměr jejího dopadu, včetně adaptace pracovního trhu,“ dodal spolupředseda Komise Keidanren pro Evropu Yošio Sato.

Během své návštěvy v České republice se japonská delegace setká mimo jiné s ministrem průmyslu a obchodu, ministrem zahraničních věcí, zástupci Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy. Delegace Keidanren navštíví během své mise do Evropy kromě České republiky také Řecko.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie