Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 6. 2022 11:49

Premiér Petr Fiala se zúčastnil podpisu memoranda o spolupráci při posouzení projektu horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany

Na tiskové konferenci byli novináři seznámeni s projektem nového horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Tepláren Brno, 20. června 2022.
Na tiskové konferenci byli novináři seznámeni s projektem nového horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Tepláren Brno, 20. června 2022.
Předseda vlády Petr Fiala se v pondělí 20. června 2022 v Brně zúčastnil tiskové konference při příležitosti podpisu memoranda o spolupráci na přípravě projektu horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany, který by měl do metropole jižní Moravy přivést čisté teplo z Dukovan.

Memorandem Teplárny Brno a ČEZ deklarují svoji společenskou odpovědnost při naplňování ambiciózních cílů České republiky v rámci Zelené dohody pro Evropu, aktivně se k nim hlásí a berou na vědomí, že jejich plnění je spojeno s rozsáhlými technologickými změnami rovněž v oblasti teplárenství, které vyžadují nemalé investiční prostředky. Obě strany se zavázaly k maximální součinnosti při zpracování detailních analýz proveditelnosti a příprav projektu, který by domácnostem Brna a obcím v okolí horkovodu dovedl stabilní dodávky tepla z Jaderné elektrárny Dukovany.

Projekt nového horkovodu pro Brno má podporu primátorky města Brna Markéty Vaňkové a předsedy vlády Petra Fialy. „Tento projekt je strategický, je velmi rozumný, efektivní, využívá místních podmínek, podporuje bezemisní energetické zdroje a je příspěvkem energetické bezpečnosti České republiky. Splňuje tedy všechna kritéria, která bychom dnes na velké infrastrukturní projekty v oblasti energetiky měli uplatňovat, řekl předseda vlády Petr Fiala.

Premiér Fiala připomněl snahu české vlády se za současné mezinárodní situace co nejrychleji vyvázat ze závislosti České republiky na ruském plynu. „Prostřednictvím společnosti ČEZ jsme teď uspěli, pokud jde o kapacitu LNG terminálů v Nizozemí. Jednáme s Německem a Polskem, obnovujeme projekt plynovodu STORK II z Polska. Děláme všechny kroky k tomu, abychom co nejrychleji byli na ruských energetických zdrojích nezávislí,“ konstatoval předseda vlády.

„Je ale jasné, že pro Českou republiku je dlouhodobě součástí energetického mixu jaderná energie. Tedy energie, kterou získáváme z bezemisního spolehlivého zdroje, kterým je jádro. A proto je tento projekt také důležitý – využívá jadernou energii, respektive využívá přebytečné teplo k tomu, abychom tímto způsobem mohli teplem zásobovat občany města Brna, což vlastně ještě posiluje efektivitu využívání jádra. A je to příspěvek k energetické bezpečnosti a soběstačnosti České republiky,“ doplnil předseda vlády.

Tiskové konference u příležitosti podpisu memoranda se kromě předsedy vlády zúčastnili také primátorka města Brna Markéta Vaňková, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon a ředitel technického rozvoje a servisu Tepláren Brno Martin Šroubek.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie