Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 6. 2022 11:40

Premiér Petr Fiala uctil památku československých parašutistů, hrdinů heydrichiády

Premiér Petr Fiala se u chrámu sv. Cyrila a Metoděje poklonil památce padlých československých parašutistů, 18. června 2022.
Premiér Petr Fiala se u chrámu sv. Cyrila a Metoděje poklonil památce padlých československých parašutistů, 18. června 2022.
Předseda vlády Petr Fiala, ministryně obrany Jana Černochová, ministr kultury Martin Baxa, ministr pro legislativu Michal Šalomoun, představitelé obou komor Parlamentu ČR a další čestní hosté vzdali v sobotu 18. června 2022 hold památce sedmi československých parašutistů, kteří před 80 lety padli po hrdinném boji s německou přesilou v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Pietního aktu se zúčastnil také ministr obrany Slovenské republiky Jaroslav Naď.

Pietní akt na počest sedmi parašutistů, Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše z výsadku Anthropoid, Josefa Valčíka z výsadku Silver A, Adolfa Opálky z výsadku Out Distance, Josefa Bublíka a Jana Hrubého z výsadku Bioscop a Jaroslava Švarce z výsadku Tin, zahájila panychida, kterou celebrovali a vedli představitel Pravoslavného katedrálního chrámu svatého Cyrila a Metoděje, pomocný duchovní, protopresbyter Jan Beránek, otec kpt. Maxim Švancara, pravoslavný vojenský kaplan Armády České republiky a otec mjr. Vladimír Varga, vojenský kaplan Ozbrojených sil Slovenské republiky. Poté, po hymnách Slovenské republiky a České republiky, položili čestní hosté věnce k pietnímu místu před chrámem.

„V naší historii je mnoho událostí a činů, na které můžeme být hrdí a které si máme připomínat. Patří k nim i neuvěřitelně statečný boj československých parašutistů, kteří se před 80 lety nacistům statečně bránili v kostele sv. Cyrila a Metoděje až do poslední chvíle. Jejich obrovská odvaha se navždy zapsala do paměti našeho národa. Čest jejich památce,“ uvedl předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie