Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 1. 2022 14:20

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra zemědělství Zdeňka Nekulu

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra zemědělství Zdeňka Nekulu, 3. ledna 2022.
Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra zemědělství Zdeňka Nekulu, 3. ledna 2022.
Předseda vlády Petr Fiala uvedl v pondělí 3. ledna 2022 do funkce ministra zemědělství Zdeňka Nekulu. Stalo se tak jen několik desítek minut poté, co Zdeňka Nekulu jmenoval ministrem zemědělství prezident republiky Miloš Zeman.

Zdeněk Nekula je posledním jmenovaným členem vlády Petra Fialy. Jeho jmenování v původním prosincovém termínu zhatilo onemocnění covid-19. Premiér Petr Fiala jej uvedl do úřadu, kde mu funkci předali jak předchozí ministr zemědělství Miroslav Toman, tak i místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který rezort z pověření prezidenta republiky dočasně po dobu nemoci Zdeňka Nekuly vedl.

„Jsem rád, že jsem měl možnost na Ministerstvu zemědělství uvést do funkce nového ministra zemědělství Zdeňka Nekulu. Je to důležité z toho důvodu, že naše nová vláda je nyní kompletní, že jsme překonali všechny překážky, které nám v tomto případě způsobila nemoc covid-19, a že teď už můžeme všichni naplno pracovat,“ konstatoval předseda vlády Petr Fiala.

Podle premiéra je Ministerstvo zemědělství mimořádně důležitý rezort, jehož práci pociťuje dnes a denně každý člověk v České republice nejen tím, jak kvalitní potraviny jí, ale i tím, v jakém životním prostředí, v jak kvalitní krajině žije.

„Úkoly, které před novým panem ministrem jsou, jsou velké. Souvisejí i s tím, že v letošním roce budeme předsednickou zemí Evropské unie. Už v příštích dnech je potřeba řešit některé otázky týkající se strategického plánu, který ovlivní podobu zemědělské politiky v příštích sedmi letech. Bude potřeba rozhodnout některé klíčové věci, jako je zastropování zemědělských dotací nebo výše podpory prvních hektarů a řadu dalších konkrétních otázek,“ uvedl premiér Fiala, který při příležitosti jmenování nového ministra do funkce poděkoval za odvedenou práci i jeho předchůdcům.

Předseda vlády také ocenil, že Zdeněk Nekula je odborník na zemědělství a má i potřebné manažerské a politické zkušenosti. „Je to člověk, který zemědělství rozumí, který se zemědělství věnuje odborně dlouhou dobu a má zkušenosti i z práce na Ministerstvu zemědělství. Je to ale i člověk, který má zkušenosti z komunální a regionální politiky, takže má všechny předpoklady pro to, aby tento ne úplně snadný rezort a všechny výzvy dobře zvládl,“ shrnul předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie