Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 7. 2022 10:54

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy Vladimíra Balaše

Na tiskové konferenci popřál premiér P. Fiala novému ministrovi školství V. Balašovi hodně úspěchů při zvládání nelehkých úkolů, 1. července 2022.
Na tiskové konferenci popřál premiér P. Fiala novému ministrovi školství V. Balašovi hodně úspěchů při zvládání nelehkých úkolů, 1. července 2022.
Předseda vlády Petr Fiala uvedl v pátek 1. července 2022 do funkce nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy Vladimíra Balaše. Nového ministra jmenoval do funkce prezident Miloš Zeman ve středu 29. června.

Premiér Petr Fiala během slavnostního uvedení nového ministra školství do funkce poděkoval jeho předchůdci Petru Gazdíkovi za odvedenou práci a novému ministrovi popřál hodně sil a úspěchů ve zvládání výzev, jež ho čekají.

„Jsem rád, že novým ministrem školství je právě pan profesor Balaš. Je to člověk, za nímž je dlouhá a úspěšná odborná kariéra. Má velké zkušenosti z oblasti výzkumu, ale také s dlouhodobým působením na vysokých školách, což si myslím, že je pro ministra školství podmínka mít tuto zkušenost s pedagogickým prostředím a s výukou dětí nebo mladých lidí. Je to podmínka nikoliv nezbytná, ale přece jen, když je naplněna, je to pro každého ministra školství určitě výhoda,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

Premiér Fiala upozornil, že na nového ministra čeká řada nelehkých úkolů. „Půjde o to naplnit programové prohlášení vlády, ve kterém patří oblasti vzdělávání důležité místo. Je to jedna z našich priorit. Jsme přesvědčeni, že máme-li být jako Česká republika úspěšnou zemí, musíme mít kvalitní vzdělání. Toto je naopak podmínka naprosto nezbytná, abychom mohli patřit mezi nejúspěšnější země světa. Je tu mnoho výzev. Jednou z nich je úprava rámcových vzdělávacích programů, abychom dosáhli toho, že ve výuce bude méně informací, dat, faktů, ale že žáci mají hlubší znalosti a dokáží je lépe uplatnit,“ poznamenal předseda vlády. „To je věc, na které se bude v diskusi s odborníky pracovat v příštích měsících, a je to věc, která je nesmírně důležitá, abychom měli do budoucna opravdu kvalitní vzdělávání, jež odpovídá potřebám společnosti 21. století,“ dodal premiér Fiala.

Prof. JUDr. Vladimír Balaš, CSc., vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Během studií a praxe absolvoval řadu mezinárodních vzdělávacích kurzů a byl držitelem prestižních stipendií zahraničních univerzit. Během své odborné praxe zastával řídící funkce v rámci mnoha významných vědeckých institucí. Byl ředitelem Ústavu státu a práva ČSAV a AV ČR, člen Vědecké rady Ministerstva zahraničních věcí nebo předseda České společnosti pro mezinárodní právo. Působil rovněž jako člen Stálého arbitrážního soudu v Haagu a dále byl zástupcem České republiky v rámci organizací OSN. Věnuje se pedagogické činnosti na českých i zahraničních vysokých školách. Je spoluautorem několika významných publikací týkajících se mezinárodního práva. V letech 1994 až 1998 byl zastupitelem města Plzeň. V roce 2021 byl zvolen poslancem Parlamentu ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie