Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 10. 2022 16:36

Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile emíra Státu Katar šejcha Tamíma Hamada Ál Tháního

Premiér Petr Fiala a katarský emír Tamim Hamad Ál Thání, 5. října 2022.
Premiér Petr Fiala a katarský emír Tamim Hamad Ál Thání, 5. října 2022.
Předseda vlády ČR Petr Fiala ve středu 5. října 2022 přivítal v Kramářově vile emíra Státu Katar šejcha Tamíma Hamada Ál Tháního. Hovořili spolu o obchodu, energetice, investicích a významném pokroku ve vzájemné spolupráci, k němuž došlo v letošním roce. Jednání se zúčastnili též ministři financí Zbyněk Stanjura, zahraničních věcí Jan Lipavský a průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Premiér Petr Fiala po jednání ocenil pokrok při vyjednávání smluvních dokumentů – během návštěvy katarského emíra v Praze byla mimo jiné podepsána Dohoda o hospodářské, obchodní a technické spolupráci mezi oběma zeměmi. Tématem schůzky byla i energetická bezpečnost a snaha o diverzifikaci dodávek plynu do České republiky. Stát Katar disponuje třetími největšími zásobami zemního plynu na světě a je jeho vůbec největším exportérem.

„S katarským emírem jsme jednali především o další spolupráci České republiky a Kataru v oblastech letecké dopravy, podpory podnikání a samozřejmě energetiky. Kromě zájmu obou zemí o investice Česká republika hledá především spolehlivé dodavatele LNG. Je dobrou zprávou, že je zde oboustranný zájem o dlouhodobou spolupráci a v rámci těžby LNG na Severním poli je Česká republika pro Katar jedním z preferovaných partnerů. V co nejbližší době chceme jednat o této spolupráci na úrovni pracovních skupin. Jednáme také o možnostech využití pražského letiště na trase Katar–ČR–USA, což by mohlo rozšířit nabídku transatlantických letů z Prahy,“ upřesnil premiér Fiala.

Mezi perspektivní obory pro obchod a investice do budoucna patří tedy především energetické strojírenství, zdravotnictví, technologie smart cities, letecký a obranný průmysl a turistický ruch.

Katarského emíra na návštěvě České republiky doprovází ministr zahraničí, ministr průmyslu a obchodu a ministr pro státní a energetické záležitosti. V červnu 2022 naopak tři členové vlády Petra Fialy navštívili Katar u příležitosti Katarského ekonomického fóra. Návštěva emíra tak je dalším krokem k posilování spolupráce, která dostala významný impuls nedávným otevřením velvyslanectví České republiky v Dauhá. Emír Ál Thání během schůzky oznámil, že i Katar otevře svou ambasádu v Praze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie