Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 9. 2012 12:00

Premiér Petr Nečas navštívil české vojáky v Afghánistánu

Předseda vlády Petr Nečas o víkendu zamířil na svou první návštěvu českých vojenských jednotek v Afghánistánu. Sobotu strávil na základně Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly (ISAF) v Kábulu, v neděli se přesunul na základnu Shank v Lógaru.

V sobotu 1. září se premiér Petr Nečas setkal na oficiálním jednání s generálem Adrianem Bradshawem, druhým nejvyšším velitelem ISAF v Kábulu. Předseda vlády s ním projednal především vojenské aspekty působení mise ISAF v Afghánistánu nebo proces tranzice do rukou afghánských bezpečnostních sil a afghánských orgánů.

Premiér Petr Nečas navštívil české vojáky v Afghánistánu, 1. září 2012Česká republika tady vystupuje jako velice solidní a spolehlivý partner. Jednoznačně jsme přesvědčeni, že máme jít podle strategie „společně dovnitř, společně ven". Jsme také schopni velice flexibilně reagovat na požadavky. Česká republika například posílila letecký poradní tým tady v Kábulu o třicet specialistů na údržbu vrtulníků. Máme své vojáky také v Lógaru a Wardaku. Chceme být skutečně spolehlivým spojencem a máme také jasnou představu, co s těmi jednotkami udělat dál, tzn. transformovat je do vojenských poradních týmů,“ řekl po jednání předseda vlády.

Bezpečnostní situace má podle premiéra i některé své výkyvy, nicméně spolupráce afghánských bezpečnostních sil a jednotek ISAF povede k postupnému zlepšení bezpečnostní situace. „Společně s náčelníkem Generálního štábu Petrem Pavlem jsme také ocenili například silnou podporu jednotek armády Spojených států českým jednotkám, která jim umožní lépe se soustředit na jejich úkoly,“ řekl předseda vlády Petr Nečas. Vedení mise ISAF velice oceňuje příspěvek České republiky, předvídatelnost a to, že Česká republika nesnižuje populistickými politickými tlaky počty svých vojáků. „Samozřejmě je tady silný zájem na dalším rozvoji afghánských bezpečnostních sil, tzn. snaha mít poradní týmy nejenom ve vojenské oblasti, ale například i policejní oblasti, protože celou řadu těch bezpečnostních úkolů dneska plní spíše policejní síly než armádní jednotky,“ dodal Petr Nečas.

Premiér Petr Nečas navštívil české vojáky v AfghánistánuPředseda vlády se dále setkal s českým velvyslancem v Kábulu Petrem Pelzem. Odpoledne pozdravil příslušníky 5. Úkolového uskupení AČR ISAF, ocenil jejich přínos medailí NATO. „I ten krátký pobyt silně umocňuje můj obdiv a poděkování vojákům Armády České republiky, protože oni tady skutečně působí v nesmírně těžkých podmínkách, nasazují své zdraví a životy a jsou tady kvůli bezpečnosti Evropy, takže i České republiky, plní tady bojové úkoly a musím říct, že jako občan jsem na ně hrdý,“ dodal premiér. Posléze se předseda vlády Petr Nečas setkal s veliteli úkolového uskupení, Národního podpůrného elementu, jednotky chemické a biologické ochrany, leteckého poradního týmu a polního chirurgického týmu.

V neděli 2. září se delegace premiéra Petra Nečase přesunula na předsunutou operační základnu Shank v provincii Lógar, kde působí 10. Provinční rekonstrukční tým. Po setkání s velitelem vojenské části se premiér setkal s příslušníky civilní části PRT, prohlédl si vojenskou techniku a krátce diskutoval s vojáky. Premiér především poděkoval členům PRT za jejich činnost v nebezpečném prostředí jako je v provincii Lógar a popřál úspěšné dokončení mise. „Děláte vynikající práci, moc si vás vážím a přeji vám šťastný návrat domů,“ vzkázal pak premiér také českým vojákům na operačním místě Solthan Kheyl ve Waldaku, kde došlo včera k jednomu z teroristických útoků a kam nakonec premiér z bezpečnostních důvodů neletěl.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie