Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 5. 2019 12:24

Premiér po jednání s výrobci: Je nepřijatelné, aby při stejném obalu bylo jiné složení výrobku

Premiér jednal se zástupci nadnárodních potravinářských firem o problému dvojí kvality potravin, 16. května 2019.
Premiér jednal se zástupci nadnárodních potravinářských firem o problému dvojí kvality potravin, 16. května 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš jednal se zástupci nadnárodních potravinářských koncernů o problému dvojí kvality potravin. Schůzky se zúčastnily společnosti Nestlé, Coca Cola, Unilever, Dr. Oetker, Danone, Mondelez, Ferrero a Bigfood. Jednání navázalo na nedávnou schůzku premiéra se zástupci obchodních řetězců. „Shodli jsme se na tom, že je nepřijatelné, aby při stejném obalu bylo jiné složení výrobku,“ uvedl premiér. Vláda v pondělí projedná návrhy, které umožní sankcionovat rozdílnou kvalitu zboží, která nebude znatelně odlišena obalem.

Takové nekalé praktiky, při stejném obalu a různém složení výrobku, jsou nepřijatelné. Sám jsem měl možnost to např. u rybích prstů vyzkoušet, když jsem byl nakupovat v Německu a předtím jsem je nakoupil u nás,“ dodal Babiš.

Ministerstvo zemědělství předloží na pondělním jednání vlády návrh novely zákona o potravinách. Ten spočívá v tom, že potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích Evropské unie, ale liší se svým složením, již nebude možné uvádět v České republice na trh. Za porušení zákazu bude možné udělit pokutu až 50 milionů korun. Návrh Ministerstva průmyslu a obchodu rozšíří opatření na veškeré spotřební zboží.

Podle zástupců nadnárodních potravinářských výrobců si mohou české obchody objednat kdekoli v Evropě zboží různé kvality. „Oni argumentují tím, že v některých státech některé výrobky mají jiné složení, které odpovídá specifikům dané země. Když si vezmeme například pomerančové nápoje, tak v Řecku mají až 17 procent obsahu pomerančové šťávy, protože v Řecku ty pomeranče pěstují a výrobky z nich vyrábí. U nás je to 5 procent,“ uvedl premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie