Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 9. 2008 12:54

Premiér přijal předsedkyni vlády Moldavské republiky Zinaidu Greceanii

Návštěva předsedkyně vlády Moldavské republiky v Praze je současně první návštěvou Z. Greceanii členského státu Evropské unie ve funkci šéfky kabinetu. Společně s premiérem M. Topolánkem se dnes Z. Graceanii zúčastní otevření nové budovy moldavského velvyslanectví v Praze.

Česko-moldavská spolupráce v oblasti obchodních vztahů 


Předsedkyně vlády Moldavie Zinaida GreceaniPředsedkyně Moldavské republiky Z. Greceanii a premiér M. Topolánek po ukončení bilaterálních jednání ve Strakově akademii slavnostně podepsali Protokol k Dohodě o podpoře a ochraně investic. Po podpisu byla zahájena tisková konference, na které premiér představil čtyři okruhy témat, která byla předmětem vzájemných rozhovorů s předsedkyní vlády Moldavie. 

Premiér připomněl, že Moldavská republika byla zařazena mezi osm prioritních zemí rozvojové a transformační pomoci. „Česká republika má zájem na tom, aby prostředky šly do podpory životního prostředí a rozvoje občanské společnosti v Moldavské republice,“ uvedl M. Topolánek. Zájem na posílení vzájemných ekonomických vazeb obou zemí a na posílení ekonomické úrovně Moldavské republiky potvrzuje podle premiérových slov také dnešní zahájení obchodního fóra, kterého se zúčastní zástupci z řadu podnikatelů obou států. Moldavská předsedkyně vlády potvrdila, že v současné době probíhají přípravy na nové smlouvě mezi oběma státy, která se týká rozvojové spolupráce. Premiér rovněž potvrdil, že Česká republika bude hrát ve vztahu k Moldávii roli rádce a pomocníka při cestě Moldavské republiky do Evropské unie. Premiér na tiskové konferenci uvedl, že dalším předmětem jeho jednání s moldavskou předsedkyní vlády byla rovněž stávající situace v Podněsteří. Z. Greceanii zdůraznila, že Moldavská republika trvá na mírovém řešení podněsterského konfliktu. „Neumím si představit jiné než mírové řešení,“ uvedla doslova. 

Předsedkyně vlády Moldavské republiky Z. Greceanii vyjádřila poděkování za vstřícný postoj České republiky ke vzájemné spolupráci a zdůraznila, že si velice cení zprostředkování zkušeností se vstupem do Evropské unie. Výbornou úroveň vztahů mezi ČR a Moldávií podle slov Z. Greceanii ilustruje mimo jiné skutečnost, že Česká republika byla první zemí, která reagovala na zoufalou situaci po letošních ničivých povodních v Moldávii. „Stejně jako v minulém roce, kdy naši zemi postihla velká sucha,“ připomněla Z. Greceanii. V závěru tiskové konference Z. Greceanii zdůraznila, že "Moldavská republika si je plně vědoma situace, v jaké se nachází" a výrazně ocenila podporu, které se státu dostává ze strany České republiky.

Předsedkyně vlády Moldavské republiky potvrdila, že dnes s premiérem M. Topolánkem slavnostně otevřou budovu velvyslanectví Moldavské republiky v České republice. Na tiskové konferenci rovněž pozvala premiéra M. Toplánka a jeho delegaci na návštěvu Moldavské republiky.

Audiozáznam tiskové konference nabízí níže připojená příloha

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie